Boj s krizí: Evropa chce uvolnit pohyb pracovníků

Komisař Lászlo Andor představuje svůj balíček.

Komisař Lászlo Andor představuje svůj balíček. Zdroj: profimedia.cz

Jak snížit nezaměstnanost v Evropě? Tahle otázka trápí eurokomisaře László Andora. Proto komise vyzvala členské státy, aby v době krize usnadnily zaměstnávání lidí z jiných unijních zemí a navrhla vytvoření informační sítě, která by pracovníkům z EU v zahraničí pomáhala.

„Pracovat v zahraničí by mělo být stejně snadné, jako pracovat doma, ale stále existuje spousta překážek a diskriminace,“ říká komisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor. Jeho návrhy přicházejí několik dní poté, co čtyři země - Německo, Británie, Rakousko a Nizozemsko - vyzvaly v dopise komisi, aby zakročila proti tak zvané „turistice sociálních dávek“, tedy údajnému zneužívání sociální podpory přistěhovalci z jiných států EU. Komisař Andor tomu oponuje s tím, že nejsou žádné důkazy o tom, že by přistěhovalci z EU brali místním pracovní místa.

Andor zdůraznil, že práva občanů na práci v jiných zemích unie je jasně zakotveno, ale zaměstnanci i zaměstnavatelé jsou v tomto směru často špatně informováni a neví, kam se obrátit. Komise proto vyzvala státy k vytvoření kontaktních míst, která by poskytovala informace a rady zahraničním pracovníkům i domácím zaměstnavatelům. V rámci Evropské unie pracuje nyní v jiné členské zemi 9,5 milionů lidí, což jsou asi tři procenta pracovní síly celé EU. Dalších 1,2 milionu lidí bydlí v jiné unijní zemi, než ve které pracuje.

Čechy práce v cizině příliš neláká

Podle Eurostatu pracuje v zahraničí méně Čechů, než je průměr unie. Jinde v unii loni pracovalo 69,7 tisíce Čechů, tedy 1,4 procenta zaměstnanců v ČR. V jiné unijní zemi pracovalo 122 tisíc Slováků, tedy 5,2 procenta pracovních sil. V České republice ve stejný rok pracovalo 34 tisíc cizinců z EU, na Slovensku 3100.

Až bude návrh schválen, státy také budou muset také zajistit mechanismy, kterým by se zahraniční pracovníci mohli domáhat svých práv. Měly by také poskytnout odborům a nevládním organizacím možnost, aby u soudů zastupovali zahraniční pracovníky v případě diskriminace. „Vzhledem k vyšší úrovni nezaměstnanosti v některých členských státech, je nyní ještě důležitější usnadnit situaci lidem, kteří chtějí pracovat v jiném státě EU,“ dodal Andor souvislosti s vysokou nezaměstnaností v jižních unijních státech a větším počtem volných pracovních míst v Německu a dalších zemích na severu unie.

Podle unijních předpisů nesmějí být pracovníci z jedné země EU diskriminováni v jiném unijním státě na základě státní příslušnosti, ať jde o přístup k pracovním místům, o plat a další pracovní podmínky, o přístup k bydlení či o přístup pro vzdělání pro děti.