Bosně vládne nezaměstnanost a pesimismus

Mostar

Mostar Zdroj: Profimedia.cz

Tři čtvrtiny mladých lidí v Bosně a Hercegovině jsou bez práce, většina z nich je svobodná a bezdětná a žije s rodiči. Jak píše server blic.rs, jsou mladí velmi pesimističtí a myslí si, že nemají žádný vliv na rozhodování bosenské společnosti. Vyplývá to z průzkumu, který provedl jeden z programů OSN.

Evropští studenti opouštějí vysoké školy v průměru ve 24 letech, studují mladí Bosňané nejméně do 28 let. Často ale získají diplom ještě později. „Téměř 70 procent plnoletých mladých lidí žije u rodičů a jen 20 procent jich uvedlo, že mají práci aspoň na poloviční úvazek,“ cituje server ze zprávy a dodává, že třetina z mladých ani práci nehledá.

Tento postoj odráží všudypřítomnou korupci. Téměř dvě třetiny respondentů uvedly, že práci ve veřejném sektoru nelze získat bez uplácení. Ještě více alarmující ale je, že ani v soukromém sektoru není situace o moc lepší.

„Je nutné se stále učit a něco dělat, formální vzdělání nestačí. Zaměstnavatelé chtějí praktické znalosti, navíc jim už nestačí znalost jednoho cizího jazyka,“ komentoval výsledky šéf Svazu mladých Republiky srbské Miloš Blagojević.

Bosna a Hercegovina se potýká se silným odlivem talentovaných lidí. Od občanské války, která skončila v roce 1995, zemi opustilo na 100 tisíc vesměs vzdělaných mladých lidí a situace se nelepší. Podle průzkumů mezi studenty o emigraci vážně uvažuje 80 procent z nich.