Bratušeková rezignovala na post v komisi

Bratušeková

Bratušeková Zdroj: CTK

Slovinská expremiérka Alenka Bratušeková rezignovala na funkci v budoucí Evropské komisi. Oznámil to předseda příští komise Jean-Claude Juncker. Bratušeková, která měla být místopředsedkyní komise pro energetickou unii, tento týden nezvládla slyšení v Evropském parlamentu a nezískala podporu příslušných výborů.

Dvě největší frakce Evropského parlamentu, evropští lidovci (EPP) a socialisté (S&D), vydaly svá vlastní prohlášení, ve kterých jasně naznačují, že novou slovinskou komisařkou by se měla stát socialistická europoslankyně Tanja Fajonová.

„EPP podpoří jen ženu se zkušenostmi,“ uvedl šéf frakce EPP Manfred Weber. Europoslankyně by podle něj takový požadavek „perfektně splňovala“. Připomněl také, že Fajonová byla mezi trojicí jmen na předběžném seznamu, ze kterého nakonec Juncker v létě vybral Bratušekovou.

Lídr socialistů Gianni Pittella má Fajonovou za „přirozenou kandidátku“, která už prokázala svou kompetentnost a schopnosti. Její příchod do Junckerova týmu by podle S&D zaručoval, že nová komise začne pracovat podle původního časového plánu.

Projde jako celek

Evropský parlament schvaluje komisi jen jako celek, konkrétní složení je na předsedovi komise a na členských zemích. V minulosti si už ale poslanci dokázali v personálním obsazení komise vynutit některé změny. Letos by měl europarlament podle plánu o Junckerově komisi hlasovat na plenární schůzi 22. října a nový tým by měl začít od listopadu pracovat. Schinas připustil, že proces může kvůli situaci okolo Bratušekové nabrat zpoždění.

„Juncker je spokojený s kladným výsledkem 26 z 27 slyšení ve výborech. Míč je na straně Evropského parlamentu,“ poznamenal mluvčí. Vysvětlil, že proces slyšení ve výborech nyní musí formálně ukončit vedení europarlamentu a Juncker právě na takový krok čeká. Kromě Bratušekové výbory nakonec všechny ostatní kandidáty podpořily.

Nejasný postup

Jednání předsedů výborů a šéfů politických frakcí, která by měla závěry slyšení formalizovat, už byla odložena ze čtvrtka na příští týden. Na přibližně hodinové tiskové konferenci ale Schinas jasně neodpověděl na otázku, jak bude jeho šéf a budoucí předseda komise postupovat, kdyby Bratušeková sama na členství v komisi nerezignovala.

Několikrát opakoval, že nyní vzniklou situaci mají pomoci po právní i pragmatické stránce vyřešit nepřetržitě vedené Junckerovy politické kontakty na nejvyšší úrovni.

Pro to, aby post, který Bratušeková nejspíše uvolní, obsadila žena, se vyslovila končící eurokomisařka pro digitální agendu Nellie Kroesová. Před časem vyzvala Junckera, aby komisi sestavil s nejméně deseti ženami v týmu. Pokud by slovinskou expremiérku nahradil muž, bylo by v budoucí komisi žen pouze osm.