Brazilci se bouří proti vládě, protesty podporuje i bývalá fotbalová hvězda

Říjnové protesty učitelů v Rio de Janeiru

Říjnové protesty učitelů v Rio de Janeiru Zdroj: CTK/AP

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová má stále větší problémy udržet v zemi pořádek. Dlouhodobou stávku učitelů v poslední době v ulicích podporují radikálové, kteří napadají banky a policejní cíle.

Země bude příští rok hostit světový šampionát ve fotbale, a potřebuje tak co nejrychleji klid v ulicích. Přitom právě přípravy na obří akci nespokojenost lidí umocňují. Protesty proti vysokým cenám, nevyhovujícím veřejným službám a korupci v zemi propukly už v červnu, prezidentka nespokojencům slíbila reformy.

V poslední době se však situace opět vyostřuje. Nedávno demonstrovali indiáni, bezdomovci se uplynulý týden pokoušeli proniknout na radnici v Sao Paulu. Učitelé stávkují za lepší platové požadavky už více než dva měsíce. V ulicích kantory „podporují“ mladí anarchisté, kteří po skončení hlavních pochodů organizují násilné akce.

Slibují přitom, že o sobě nejvíc dají vědět během mistrovství, za které se podle nich nesmyslně utrácí mnoho peněz, zatímco miliony Brazilců žijí v chudobě. Podobný názor má paradoxně i bývalá fotbalová hvězda Romário, jenž je nyní poslancem. I on vyzval k demonstracím během blížící se události. „Chci, aby lidé viděli, jak jsou jejich peníze utráceny, a jsem si jist, že moje výzva padla na úrodnou půdu,“ řekl místním médiím.

Stávka v ropném sektoru
Situaci v zemi také zkomplikovali zaměstnanci státní těžební společnosti Petrobras, kteří se ve čtvrtek začali bouřit ve snaze dosáhnout mzdového nárůstu o téměř dvanáct procent, ale hlavně proti plánované aukci na průzkum velkého ropného pole nedaleko Rio de Janeira. Odbory pohrozily, že nečinnost pracovníků může výrazně snížit produkci ropy. Společnost ale dříve řekla agentuře Reuters, že by ji neměla poškodit ani dvoutýdenní stávka. Prezidentka nařídila, aby hotel, kde se má dnes dražba uskutečnit, střežila tisícovka vojáků.

Mistrovství slouží jako rukojmí i místnímu obávanému drogovému kartelu, který aktuálně varoval před terorem během něj, pokud budou jeho členové přesunuti do tvrdšího vězení.

Podle expertů vládu před protesty poměrně dlouho chránily hospodářské úspěchy země. Výkon brazilské ekonomiky byl na vrcholu v roce 2010, kdy se HDP zvedl o 7,5 procenta. Loni to ale bylo jen o 0,9 procenta. Pro letošek vláda nedávno snížila odhad růstu o 0,2 procenta na 2,5. Kabinet však věří, že příští rok bude růst čtyřprocentní, k čemuž by měl šampionát významně přispět.

Odborníci míní, že výraznějšímu zotavení brání hlavně velká daňová zátěž kvůli mohutnému státnímu aparátu. Obrovské výdaje spolykají také penze. Dá se podle nich očekávat, že sociální neklid se bude dále stupňovat. Nejde přitom jen o mladé radikály, nespokojenost dává stále více najevo i střední třída.