Brazilský soud schválil vyšetřování Rousseffové, kvůli kauze státní firmy

Dilma Rousseffová

Dilma Rousseffová Zdroj: ctk

Brazilský nejvyšší soud schválil vyšetřování dočasně sesazené prezidentky Dilmy Rousseffové a jejího předchůdce Luly da Silva kvůli maření spravedlnosti v korupční kauze kolem státní energetické společnosti Petrobras.

Soudce nejvyššího soudu v úterý rozhodl, že prokuratura může nyní v případu shromažďovat důkazy o maření vyšetřování korupční kauzy. Rozhodnutí o zahájení vyšetřování se týká i bývalého ministra školství Aloízia Mercadanteho a někdejšího ministra spravedlnosti Josého Cardoza, bývalého senátora Delcídia do Amarala a dvou soudců.

O zahájení vyšetřování požádal prokurátor Rodrigo Janot již v květnu. Tuto žádost nejvyšší soud zamítl kvůli použití neschválených telefonních odposlechů. V červnu prokurátor podal novou žádost, kterou soud schválil. Nyní může začít shromažďování důkazů, pak nejvyšší soud rozhodne, zda vznese obvinění, nebo případ uzavře.

Rousseffová, kterou příští týden čeká v senátu hlasování o definitivním sesazení z nejvyššího úřadu, se maření vyšetřování podle Janota dopustila tím, že v březnu jmenovala exprezidenta Lulu da Silva šéfem své vlády. Chtěla ho tak prý uchránit před trestním stíháním kvůli korupci a praní špinavých peněz.

Lulovi obhájci v nejnovějším prohlášení uvedli, že exprezident se nikdy „nedopustil žádného činu, který by mařil práci justice“.

Kauza kolem Petrobrasu, jíž se říká Lava Jato (Automyčka), vypukla na jaře 2014. Název dostala podle toho, že původně šlo o vyšetřování několika skupin podnikatelů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Později se začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělování předražených zakázek státní firmy Petrobras.

Odsouzeno v kauze již bylo více než 100 lidí, další stovky jsou vyšetřovány, včetně desítek politiků z různých politických stran. Obvinění čelí například i bývalý předseda dolní komory parlamentu Eduardo Cunha.