Brexit má další důsledek, univerzity chtějí expandovat mimo Británii

Oznámení výsledků britského referenda
Cameronův hlavní soupeř v Konzervativní straně a vůdce stoupenců odchodu z EU Boris Johnson
Nával kolem auta Borise Johnsona
vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage po oznámení výsledků britského referenda
Příznicvi brexitu slaví
10
Fotogalerie
Velká Británie se dlouhodobě umisťuje na předních pozicích v kvalitě vysokoškolského vzdělávání, známá je především dvojice univerzit v Oxfordu a Cambridge. S rozhodnutím Velké Británie o vystoupení z Evropské unie však mohou místní vzdělávací instituce ztratit svůj status. Alespoň si to myslí mnozí vysokoškolští profesoři a rektoři britských univerzit. Řešením by podle nich mohlo být rozšíření působnosti škol v pevninské Evropě.

Důvodů, proč by se univerzity ze Spojeného království měly brexitu obávat je údajně několik. Asi tím nejvýraznějším je zastavení přítoku peněz z Evropské unie. Například na výzkumné projekty v předminulém akademickém roce poskytla britským vysokým školám osm set milionů liber. A to je jen jedna z mnoha dalších dotačních položek, které místní vysokoškolský systém využívá.

Vysoké školy se však obávají také možného úbytku studentů, kteří do země putují z jiných států EU. Pro ty by byl v případě brexitu dlouhodobý pobyt v Británii mnohem komplikovanější, pravděpodobně by tak zvolili jinou zemi v rámci EU. V současnosti na britských vysokých školách studuje asi pět procent studentů, kteří pocházejí z jiné země Evropské unie.

Čtěte více:

Ačkoliv se pět procent nemusí jevit jako vysoké množství, je potřeba vzít v úvahu, jak se v posledních letech změnilo financování britského vysokoškolského systému. Zatímco na začátku nového tisíciletí činily příjmy ze školného méně než čtvrtinu veškerého rozpočtu, v současnosti studenti vysokoškolský sektor financují téměř z poloviny. Dá se tedy předpokládat, že by výpadek i takovéto pětiprocentní menšiny byl finančně náročný.

Zatímco ještě před pěti lety studenti místní školy opouštěli s průměrným dluhem za studia ve výši šestnácti tisíc liber, nyní tato částka dosahuje 44 tisíc. Jedním z důvodů zvýšení nákladů na vyšší vzdělání jsou také mohutné investice škol, které podle deníku The Guardian v posledních letech putovaly do nových budov, lepšího sportovního zázemí škol a kvalitnějšího ubytování. Kvůli tomu jsou ale mnohé instituce zatíženy obrovskými hypotékami, které musí nyní splácet. Kromě možného úbytku studentů se však školy obávají také malého zájmu zahraničních pedagogů a odborníků o angažmá.

Detašovaná pracoviště jako řešení?

Podle spekulací vedoucích pracovníků univerzit by situaci mohlo zmírnit otevření detašovaných pracovišť v některých zemích EU. Podle The Guardian přichází v úvahu například Irsko, Finsko nebo země Pobaltí. Tedy státy, se kterými mnohé britské školy již dlouhodobě spolupracují. Tento krok by školám umožnil udržet si intenzivní spolupráci s institucemi v EU, mohl by však také sloužit jako jistá pojistka v případě „tvrdého“ brexitu. Jeho důsledkem by mohla být například co největší izolace království od zbytku Evropy.

„Otázkou však zůstává, zda by tyto kroky i nadále umožnily britským univerzitám čerpat evropské peníze. Mohlo by totiž dojít ke střetu zájmů ve dvou různých zemích,“ řekl k plánu vytvoření zahraničních pracovišť Chris Husbands z univerzity v Sheffieldu.

Pokud by však v britském vysokoškolském systému došlo k nedostatku financí, následky by údajně mohly být velmi vážné. Už v současnosti některým školám vadí nové předpisy, které zrušily limity počtu přijatých žáků. Vzdělávací instituce tedy snižují nároky na přijetí, což má podle mnohých za následek nižší kvalitu výuky. Z vyšších příjmů za školné si ale školy mohou dovolit splácet dluhy a pokoušet se dál investovat. Podle odborníků na školství by v případě brexitu mohl být tento problém ještě markantnější.