Brexit pokračuje. Nejvyšší soud rozhodne o aktivaci článku 50

Trhovci podporují brexit

Trhovci podporují brexit Zdroj: Stepan Bruner, E15

V červnu letošního roku z bruselského studia vysílala stanice DVTV debatu s europoslanci Pavlem Teličkou a Jiřím Pospíšilem. Tématem byl brexit.
Zastánci brexitu
V Leedsu si mohou dát vlastní pivo příznivci i odpůrci brexitu
Trhovci podporují brexit
klub důchodců v Chelsea v referendu o brexitu odhlasoval
11
Fotogalerie

Ve Velké Británii tento týden rozhoduje nejvyšší soud o aktivaci článku 50, tedy o možnosti Brexitu. Není jasné, kdo formálně může brexit zahájit.

Britové i v červnu odhlasovali odchod z Evropské unie. Britská premiérka Theresa Mayová výsledek referenda respektuje, ale článek 50 nebyl doposud aktivován. Není jasné, kdo má právo článek aktivovat a oficiálně tak vystoupení z EU zahájit.

Vrchní soud rozhodl, že referendum není samo o sobě dostačené pro zahájení výstupních jednání. Podle jeho verdiktu je referendum právně irelevantní. Je nutné, aby výsledek plebiscitu potvrdil parlament. To znamená, že by parlament mohl výsledek referenda ještě zvrátit. Argumenty ve prospěch tohoto řešení říkají, že brexit znamená změnu práv pro velký počet občanů. Proto by měl jako tradičně silný a suverénní parlament rozhodnout.

Stejný názor ale nemá britská vláda. Podle Mayové je to právě exekutiva, kdo se má prvního kroku zhostit. Proti rozhodnutí vrchního soudu se tedy vláda odvolala. Podle britského The Guardian generální prokurátor Jeremy Wrigth zdůraznil roli vládních výsad a označil je za základ britského ústavního pořádku. Rozhodnutí by mělo padnout tento čtvrtek.