Británie bude na odchod z unie potřebovat ještě čas, svého cíle však dosáhne, shodli se ministři

Jednání o brexitu. Vlevo David Davis za Británii, vpravo Michel Barnie

Jednání o brexitu. Vlevo David Davis za Británii, vpravo Michel Barnie Zdroj: ČTK

Jednání o brexitu. Vlevo David Davis za Británii, vpravo Michel Barnie
Britská premiérka Theresa May
Brexit
Brexit
Jednání o brexitu. Vlevo David Davis za Británii, vpravo Michel Barnie
7
Fotogalerie

Británie potřebuje po ukončení jednání o vystoupení z Evropské unie určitou přechodnou dobu, aby zmírnila dopady tohoto kroku. To ale nemůže vést k váhavosti či přemýšlení o setrvání v unii. V sobotu se na tom shodli dva přední ministři konzervativní vlády považovaní za protipóly v názorech na takzvaný brexit. Jejich společné vyjádření naznačuje smír mezi rozdělenými křídly strany premiérky Theresy Mayové.

"Myslíme si, že omezené přechodné období bude důležité pro rozšíření našich národních zájmů a poskytnutí větší jistoty podnikům - nemůže ale být nekonečné, nemůže se stát zadními vrátky k setrvání v EU," uvedli v článku pro dnešní vydání listu The Sunday Telegraph ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Liam Fox.

Zatímco Hammond patří mezi zastánce mírnější varianty brexitu a před časem prohlásil, že by mu nevadilo ponechat například imigrační politiku prakticky beze změn, Fox razí tvrdou linii zpřetrhání zásadních vazeb s unií.

Po březnu 2019, kdy skončí dvouleté jednání mezi oběma stranami a Británie by měla unii opustit, by sice mělo podle ministrů nastat toto přechodné období, odehrávat se však bude již zcela mimo důležité struktury unie.

"Říkáme oba jasně, že v průběhu tohoto období bude Británie mimo jednotný trh (EU) a mimo celní unii a bude třetí zemí, nikoli součástí evropských dohod," uvedli konzervativní politici.

Oba připustili, že přísnější imigrační pravidla a omezení počtu přistěhovalců nebude znamenat automatické zastavení všech cest obyvatel EU za prací do Británie. Britské společnosti "musejí mít možnost najmout si talenty, které potřebují, včetně těch z EU," uvedli ministři.

Londýn dnes dal najevo, že chce s vyjednáváním o brexitu pokročit do další fáze, i když s Evropskou unií dosud nebyl dojednán scénář rozchodu. Brusel chce napřed vyjednat podmínky odchodu Spojeného království, než začne řešit budoucí vztahy s Londýnem.

"Musíme pokročit k jednání o větších problémech spojených s naším budoucím partnerstvím, abychom zajistili dohodu, jež posílí Británii i EU," řekl dnes v Londýně ministr pro brexit David Davis. Podle agentury Reuters vláda chystá zveřejnit plány na budoucí daňové uspořádání a na hraniční režim mezi Severním Irskem a Irskou republikou.

Zatím se debata zabývala výší odstupného, které by měla Británie vyplatit, a právům, jaká mají v budoucnu mít evropští občané v Británii a Britové v EU. Příští kolo jednání je naplánováno na konec srpna.

Ještě před tímto kolem chce údajně Londýn zveřejnit svou představu o hraničním režimu mezi Ulsterem a Irskem. List The Sunday Telegraph dnes napsal, že irští občané budou moci pracovat v Británii a naopak. Občané ostatních zemí EU podle návrhu budou smět volně překračovat hranice z Irska do Británie, bez pracovního povolení ale nebudou smět být ve Spojeném království zaměstnáni.