Británie chce porušit brexitovou dohodu s EU. Čínským firmám hrozí vyhození z americké burzy

Vláda Borise Johnsona navrhuje změny rěžimu na hranicích mezi Severním Irskem a zbytkem země.

Vláda Borise Johnsona navrhuje změny rěžimu na hranicích mezi Severním Irskem a zbytkem země. Zdroj: E15 koláž

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Británie chce porušit dohodu s EU 

Britská vláda představila změny pro obchodování a převoz zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Spojeného království. Změna Severoirského protokolu, který je součástí brexitové dohody mezi Velkou Británií a Evropskou unií, má podle britské vlády zjednodušit přepravu zboží mezi oběma částmi země. Návrh počítá se zrušením cel u některého typu zboží, což vláda Borise Johnsona odůvodňuje zaručením celistvosti země.

Pokud by k navrženým změnám skutečně došlo, byla by tím podle některých názorů porušena dohoda mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Severoirský protokol zajišťuje otevřené hranice mezi Severním Irskem a Irskem, celní kontroly na některé zboží tento mechanismus posunuje na hranice mezi Severním Irskem a zbytkem Británie, čímž část země izoluje. Londýn odmítá, že by změny znamenaly porušení dohody. EU ovšem ústy eurokomisaře Maroše Šefčoviče vylučuje nové jednání o severoirském protokolu. 

Čínským firmám hrozí vyhození z americké burzy

Zhruba 150 čínských společností, jejichž akcie jsou zalistovány na amerických burzách, hrozí, že budou v roce 2023 z amerických parketů vyhozeny. Důvodem je zákon Holding Foreign Companies Accountable Act z roku 2020, který podmiňuje firmy na burze k tomu, aby prošly auditem certifikovaných expertů. Když firma tuto povinnost nesplní tři roky po sobě, může být z burzy vyhozena. 

Čínské firmy toto nařízení odmítají. Podle tamního regulátora tak činí kvůli národní bezpečnosti. Za poslední dva roky tak úpis akcií na amerických parketech provedlo jen pět čínských firem. Společnost Didi dokonce krátce po vstupu na americký parket své akcie z nabídky stáhla. Jednání mezi Čínou a Spojenými státy sice za poslední měsíce postoupila, nicméně jsou stále daleko finální dohodě. Akcionářům těchto firem tak hrozí, že za rok budou počítat výrazné ztráty. 

Z trhů a burz

Akcie oslabily

Americké akcie zahájily nový týden poklesem. Důvodem jsou rostoucí obavy, že očekávané agresivní zvyšování úrokových sazeb centrální bankou USA (Fed) uvrhne americkou ekonomiku do recese.

Index Dow Jones klesl o 876,05 bodu (2,79 procenta) na 30.516,74 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 se snížil o 151,23 bodu (3,88 procenta) na 3749,63 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se propadl o 530,80 bodu (4,68 procenta) na 10.809,23 bodu.

Trhy děsí zvyšování sazeb

Trhy jsou letos pod tlakem kvůli růstu spotřebitelských cen, který přivedl Fed na cestu k razantnějšímu zpřísňování měnové politiky, ke kterému patří zvyšování úrokových sazeb. Index S&P 500 klesl již čtvrtou seanci za sebou a je více než 20 procent pod rekordním závěrem z počátku ledna. Poprvé od roku 2020 se tak dostal do takzvaného medvědího trhu. Oslabily všechny hlavní sektory v indexu S&P.

Další oznámení měnového výboru Fedu se uskuteční ve středu a investoři se soustředí na jakékoliv náznaky toho, jak agresivní hodlá Fed při zvyšování sazeb dále být. Nyní většina analytiků čeká ve středu zvýšení základní úrokové sazby o půl procentního bodu, podle některých však mohou úroky stoupnout až o 0,75 procentního bodu.

Tweet dne

„Vážná situace v Severním Irsku znamená, že si nemůžeme dovolit zdržení. Tento zákon stanovuje komplexní řešení a vyřešení problémů se Severoirským protokolem, zároveň ale dodržuje Velkopáteční dohodu,“ odůvodnila navrhované změny britské vlády ministryně zahraničí Liz Trussová.

Stane se dnes 

  • V Česku zahájí provoz streamovací videoslužba Disney+.
  • Europoslanci se poprvé vysloví k takzvané taxonomii označující investice do jádra a plynu za udržitelné. Europarlamentní výbory pro hospodářství a životní prostředí budou hlasovat o tom, zda tato pravidla zamítnout. Konečné hlasování na plénu je v plánu v červenci.
  • Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zveřejní pravidelnou měsíční zprávu o situaci na trhu.
  • Americká centrální banka (Fed) zahájí dvoudenní zasedání, na němž se bude zabývat měnovou politikou.