Británie očkuje seniory v katedrále v Salisbury, která sehrála roli i v případu otravy exagenta Skripala

Očkování seniorů v britské katedrále Panny Marie v Salisbury

Očkování seniorů v britské katedrále Panny Marie v Salisbury Zdroj: Reuters

Katedrála v Salisbury s nejvyšší britskou kostelní věží
Na katedrále v Salisbury, městě, kde byl otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal, zavlála v únoru 2019 ruská vlajka.
Na katedrále v Salisbury, městě, kde byl otráven bývalý dvojitý agent Sergej Skripal, zavlála v únoru 2019 ruská vlajka.
Dvojici Rusů Alexandera Petrova a Ruslana Boršilova viní Britové z útoku novičokem.
Očkování seniorů v britské katedrále Panny Marie v Salisbury
23
Fotogalerie

Senioři, kteří nyní v Británii podstupují očkování proti koronaviru, ho zažívají i v nezvyklých kulisách. V Salisbury se očkuje i v osm století staré anglikánské katedrále, která se pyšní nejvyšší kostelní věží v zemi. Lidi čekající v gotickém chrámu v rozestupech na vpich navíc uklidňuje varhanní hudba.

V katedrále se o víkendu shromažďovaly stovky lidí nad osmdesát let. Jedním z nich byl i pětadevadesátiletý veterán Královského letectva (RAF) Louis Godwin. „Je to hrozný virus a mohu prohlásit, že vakcína nic není, necítíte ani špendlík. Takže každému, kdo ji potřebuje a má tu možnost, vzkazuji, aby si pro ni rychle přišel,“ řekl podle deníku The Guardian.

Aby seniory před očkováním uklidnila, zorganizovala katedrála hudební program. Poslechnout si mohli Johanna Sebastiana Bacha, Georga Friedricha Händela či Johanna Pachelbela. „Jsme hrdí na to, že se můžeme podílet na životy zachraňujícím očkovacím programu, který v těchto obtížných časech přináší skutečnou naději,“ prohlásil děkan katedrály Nicholas Papadopulos.

Podle něj lidé stěží mohou dostat vakcínu na krásnějším místě, než jaké je k dispozici obyvatelům Salisbury. Už v pátek se však začalo očkovat i v katedrále v Lichfieldu, kde se před vstupem do monumentální budovy tvořila dlouhá fronta.

Organizátoři akce si na stanici BBC pochvalovali, že kostel je ideální lokalita, kterou každý snadno najde, je u něj spousta míst k parkování, je tam bezbariérový přístup a v obrovském prostoru se snadno udržují rozestupy.

Je to již podruhé v posledních letech, co se katedrála v Salisbury proslavila poněkud netradičně. Na jaře roku 2018 hrála roli při pokusu o otravu někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala. Dva Rusové podezřelí z útoku tehdy tvrdili, že jejich jediným zájmem byla turistika. Chtěli se prý podívat na slavný chrám.

Podívejte se na očkování seniorů v britské katedrále Panny Marie v Salisbury:

Video placeholde
Očkování seniorů v britské katedrále Panny Marie v Salisbury • Reuters