Británie přitvrdí protiteroristická opatření

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Británie čelí v současnosti vůbec největší teroristické hrozbě v historii, prohlásila v pondělí britská ministryně vnitra Theresa Mayová. Vláda proto chystá nový soubor protiteroristických opatření, včetně například zákazu pojišťovnám, aby proplácely peníze za výkupné vydané teroristům. Také chce zvýšit pravomoci bezpečnostních složek.

„Když nám bezpečnostní a zpravodajské služby říkají, že hrozba, které čelíme, je v současnosti mnohem nebezpečnější, než kdykoliv před (teroristickým útokem proti USA) 11. září (2001), měli bychom to brát v úvahu,“ prohlásila Mayová. Extremisté podle ní již nepocházejí jen ze zahraničí, ale vyrůstají a radikalizují se pomocí sociálních sítí i v samotné Británii.

„Nadešel ten správný čas k tomu, aby policie a bezpečnostní a zpravodajské agentury měly více pravomocí k obraně Británie. Vydáváme se do boje, který potrvá mnoho let,“ je přesvědčena politička. Je podle ní například chybou, že úřady nemohou monitorovat komunikaci v rámci elektronických sítí.

Zákaz vyplácení výkupného

V návrhu zákona, který dostal název Counter Terrorism and Security Bill a který ministryně předloží ve středu zákonodárcům, se promítne i britskou vládou léta prosazovaný názor, že by se teroristům nemělo vyplácet výkupné. A to podle ní proto, že jsou tak finančně podporovány skupiny jako je Islámský stát (IS), což zvyšuje ohrožení dalších lidí, kteří se mohou také stát rukojmími.

Mayová chce také přinutit internetové firmy, aby uchovávaly údaje o spojení a internetové adresy jednotlivých uživatelů, aby úřady mohly snáze vystopovat pachatele extremistického jednání. Školy, univerzity a další podobné instituce by podle ní měly přijímat kroky proti radikalizaci v řadách svých žáků a studentů.

Stovky mladých Britů bojují v Sýrii

Britské úřady varují před rostoucí hrozbou terorismu i kvůli obavám, že stovky mladých obyvatel Británie, kteří v poslední době cestují do Sýrie, aby bojovali po boku islamistů, se pod jejich vlivem ještě více radikalizují a po návratu do vlasti se mohou snažit o teroristické útoky.

Úřady odhadují, že asi 500 britských islamistů odcestovalo z Británie do Sýrie, která je už tři roky zmítána občanskou válkou. Britský poslanec muslimského vyznání Khalid Mahmood jejich počet dokonce odhadl na 1500.

Za posledních deset let zmařily tajné služby kolem 40 útoků

Podle Mayové bylo od teroristického útoku v Londýně z roku 2005, jehož obětí se stalo 52 lidí, zmařeno kolem 40 spiknutí. Útočníci plánovali střelbu v ulicích měst, vyhození londýnské burzy do povětří, zničení letadel, případně vraždu britského velvyslance či vojáků.

„Téměř všem těmto útokům bylo zabráněno,“ řekla Mayová. Zároveň ale varovala, že teroristům jednou štěstí chybět nebude. Šéf londýnské metropolitní policie Bernard Hogan-Howe v neděli stanici BBC řekl, že policie letos zmařila čtyři až pět teroristických útoků. Obvykle přitom bezpečnostní orgány překazí jeden takový plán ročně.

Boj proti teroristům si vyžádá další zdroje

Hogan-Howe varoval, že zesilující ohrožení povede k rostoucímu tlaku na uvolnění dalších zdrojů na boj proti teroristům. Policie se podle něj stále více obává případného útoku „osamělého vlka“, tedy neorganizovaného teroristy jednajícího na vlastní pěst.

Britské úřady v srpnu v souvislosti s konflikty v Iráku a Sýrii, kde pomáhají v boji proti tamním ozbrojeným islamistům, zvýšily stupeň varování před případným teroristickým útokem na druhý nejvyšší z pěti. Podle činitele protiteroristického odboru Scotland Yardu Marka Rowleye Británie zatkla letos v rámci boje proti terorismu na 270 lidí.