Británie prodlouží kurzarbeit o půl roku. Spásu všem firmám ale nepřinese, vzkázal šéf financí Sunak

Britský ministr financí Rishi Sunak

Britský ministr financí Rishi Sunak Zdroj: Reuters

Nový britský ministr financí Rishi Sunak, který nahradil Sajida Javida, jenž dnes nečekaně na svou funkci rezignoval.
2
Fotogalerie

Britská vláda od listopadu na půl roku podpoří kurzarbeit, tedy zkrácení pracovní doby. Zachránit všechny firmy a pracovní místa ale nemůže, uvedl britský ministr financí Rishi Sunak, který představil další opatření na podporu ekonomiky stižené dopadu pandemie nemoci COVID-19.

Zaměstnanci v podmínkách kurzarbeitu budou muset odpracovat nejméně třetinu běžné pracovní doby a vláda se zaměstnavateli pokryjí zbytek běžné mzdy.

Dosavadní vládní podpůrný programu, který brání propouštění, skončí 31. října. V Británii panovaly obavy, že jakmile tento program skončí, firmy začnou masivně propouštět. Podpůrného programu vlády využívá 12 procent britské pracovní síly, tedy asi tři miliony lidí, pro něž není kvůli pandemii práce, ale pobírají mzdu.

„Program podpoří udržitelná místa. Zaměstnanci budou muset odpracovat nejméně třetinu běžných hodin, za což jim zaplatí zaměstnavatel,“ řekl k novému podpůrnému programu Sunak. „Vláda pak spolu se zaměstnavateli zvýší mzdy těchto lidí tím, že pokryjí dvě třetiny mzdy, o niž přišly zredukováním pracovních hodin,“ dodal.

Zpravodajský server BBC ovšem uvádí, že zaměstnanci nebudou pobírat původní mzdy v plné výši. Vláda zaplatí jeden ze tří dílů mzdy, jehož strop je stanoven na 697,92 liber (zhruba 20 700 korun) měsíčně, zaměstnavatelé pokryjí další ze tří dílů. Účastníci podpůrného programu tak budou pobírat nejméně 77 procent své původní mzdy, napsal zpravodajský server BBC.

Sunak uvedl, že obdobný program bude fungovat i pro osoby samostatně výdělečně činné.

Sunak dále oznámil, že firmy budou mít více času na splácení půjček, které za koronavirové krize dostaly od státu.

Vláda také odvětvím pohostinství a cestovního ruchu do března prodlouží snížení daně z přidané hodnoty. Ta byla s platností od 15. července zmírněna z dvaceti na pět procent, což mělo původně platit do 12. ledna.