Británie směřuje k větší decentralizaci

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/ap

Británii zřejmě čekají velké správní změny. Někdejší ministr zahraničí, konzervativec William Hague představil parlamentu několik možností na zvýšení pravomocí pro Anglii. Aktivita zvaná „anglické hlasy pro anglické zákony“ je reakcí na referendum o skotské nezávislosti a hlavně příslib větších kompetencí pro severní region.

Konzervativci po hlasování o oddělení Skotska prohlásili, že Edinburghu udělí větší práva pouze tehdy, když se posílí i moc Anglie. Argumentují tím, že Skotové mají svůj parlament a zároveň zastoupení ve Westminsteru, a mohou tak ovlivňovat anglické dění, zatímco Angličané možnost zasahovat do skotských záležitostí nemají.

„Tak jako Skotové budou mít více pravomocí ohledně svých věcí, dostanou i lidé z Anglie, Walesu a Severního Irska příležitost více mluvit do svých,“ prohlásil Hague. Navrhuje například, aby skotští poslanci v Londýně nemohli hlasovat o zákonech, které mají dopad pouze na Anglii a Wales. Další návrh spočívá v tom, že by angličtí zákonodárci hlasovali o „anglické“ legislativě v počátečních čteních a předkládali pozměňovací návrhy. Až v závěrečné fázi by ji schvalovali všichni. Variantou je i udělení práva veta anglickým poslancům pro některé normy.

Labouristé však tvrdí, že podobné návrhy jsou spíše v zájmu konzervativců, než země. Narážejí tím na skutečnost, že většina skotských poslanců ve Westminsteru je tradičně z řad labouristů. Plány navíc patrně neuspokojí radikální křídlo toryů, podle něhož je třeba ustanovit anglický parlament.

Premiér David Cameron mezitím v pondělí jednal se šéfkou skotské vlády Nicolou Sturgeonovou o změnách pro Edinburgh.
Hovořili o tom, že by skotští zákonodárci mohli mít právo snížit věkovou hranici voličů pro místní parlamentní volby v roce 2016. Dospívající od 16 let by mohli rozhodovat už v referendu. Region žádá i možnost více ovlivňovat otázky financí a sociálního zabezpečení. Nakolik Londýn Edinburgh vyslyší, by mělo být známo v lednu. Více pravomocí třeba ohledně daní by si mohly vydobýt i Wales a Severní Irsko.

Britové jsou pro větší izolaci
V aktuálním průzkumu se 42 procent obyvatel Británie vyslovilo pro odchod z Evropské unie. Zůstat v EU jich chce 31 procent, zbytek se v tuto chvíli nedokáže rozhodnout. Oslovení jsou navíc vesměs pro zpřísnění imigrační politiky, 61 procent si přeje omezit příliv lidí z osmadvacítky. Téměř čtvrtina by je zcela zbavila možnosti usadit se v Británii. Na druhou stranu jsou téměř dvě třetiny lidí přesvědčeny, že by britští občané měli mít možnost svobodně pracovat a žít v celé unii.

Reportáž: Skotové střízlivějí po dlouhé party