Británie žádá reformy i v případě, že v EU setrvá

V Leedsu si mohou dát vlastní pivo příznivci i odpůrci brexitu

V Leedsu si mohou dát vlastní pivo příznivci i odpůrci brexitu Zdroj: Profimedia.cz

Šéf UKIP Nigel Farage agituje za Brexit
Premiér David Cameron nechce z EU. Brexit by podle něj mohl ohrozit mír v Evropě. Upozorňuje
také, že by britská libra dále padala. Britské ministerstvo financí spočítalo, že brexit by mohl
způsobit okamžitý pád hodnoty britské libry o 12 procent.
Zastánci brexitu
3
Fotogalerie
S blížícím se pátečním hlasováním o setrvání Velké Británie v Evropské unii Londýn pokračuje v plánování reforem EU. Ty vytyčil britský premiér David Cameron s ostatními členy osmadvacítky během únorových jednání Unie. Potřebu prosazení reforem aktuálně potvrdil také ministr zahraničí Velké Británie Philip Hammond.

Ačkoliv možný brexit (britský odchod z EU) není oficiálně na programu dnešní ministerské rady, jedná se podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka o klíčové téma v zásadě všech setkání na jejím okraji. Také podle jeho slovenského kolegy Miroslava Lajčáka je dnešní ministerské jednání „velmi pod vlivem“ dění okolo britského referenda. „Chodby a zákulisí je skutečně plné rozhovorů o tom, co bude v pátek,“ podotkl.

Ministři zahraničí zemí EU se už shodli, že společnou reakci budou hledat hned v pátek v Lucembursku na schůzce ministrů odpovědných za všeobecné záležitosti. Ta vždy předchází unijním summitům, jejichž program obvykle připravuje. Nyní už bylo její jednání přesunuto z úterý na pátek, tedy právě na dobu, kdy má být jasné, jak Britové v referendu hlasovali. V pátek se také v Bruselu setkají vrcholní představitelé unijních institucí.

Slovenský ministr Lajčák, jehož země v letošním druhém pololetí převezme od Nizozemska předsednictví EU, dnes varoval před „soutěží institucí“ či před tím, aby se hned v pátek kdokoli jednoznačně snažil určit další postup. „Lídři si o tom musí promluvit velmi vážně. Tohle nejsou závody,“ poznamenal. Nevyloučil přitom ani možnost mimořádného summitu EU ještě po tom řádném, nyní plánovaném na příští týden.

„Skutečně upřímně si přejeme, aby Británie v EU zůstala, bude to lepší jak pro Británii, tak pro unii,“ řekl novinářům Lajčák. Pokud se Britové rozhodnou v unii zůstat, musí také podle něj přijít změny v jejím fungování. „EU ztrácí podporu voličů, lidé mají stále méně pocit, že řeší jejich problémy. Odpovědí na referendum by měla být efektivnější a lidem bližší unie,“ uvedl.

„Všude říkám, že jsme proti tomu, aby jakýkoli výsledek vedl k fragmentaci Evropské unie,“ poznamenal Zaorálek. Rovněž on připomněl, že ani britské rozhodnutí v unii setrvat neznamená, že se v pátek ministři nebudou mít o čem bavit. „Bude třeba hledat způsob, jak se vypořádat s reformními požadavky Británie,“ zdůraznil.

Proti odchodu Velké Británie z unie se opět vyslovil i německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. „Věřím, že bychom odchodem přišli o více než jen o jednu zemi. Ztratili bychom společnou historii a tradici. Británie v EU pro nás je a vždy byla důležitá,“ prohlásil.

Britský ministr Hammond očekává „na každý pád“ velmi těsný výsledek. Připomněl, že pokud se Británie rozhodne pro vystoupení, nebude cesty zpět. Při případné snaze opětovně se stát členem EU by totiž Londýn musel souhlasit s věcmi, jako je členství v eurozóně či v schengenském prostoru bez kontroly vnitřních hranic, které se nyní Británie netýkají.

Rychlý postup EU při realizaci únorové Cameronovy dohody má podle Hammonda zajistit, že unie bude více řešit problémy svých obyčejných občanů a méně se soustředí na agendy důležité jen pro politiky.

V únoru na summitu EU se předsedové ostatních států a vlád unie s Cameronem dohodli nově upravit postavení Británie v unii. Země se podle této dohody mimo jiné nestane součástí „evropského superstátu,“ pro migranty z EU budou platit nové a tvrdší podmínky, Británie také nikdy nemusí přijmout měnu euro.