Vražda poslankyně poznamenala boj o brexit, agitace má být mírnější

zavražděná britská poslankyně Jo Coxová

zavražděná britská poslankyně Jo Coxová Zdroj: ctk/AP

Stoupenci a odpůrci setrvání Británie v Evropské unii v neděli obnovili kampaň pozastavenou kvůli vraždě labouristické poslankyně Jo Coxové. Obě strany slibují, že do čtvrtečního hlasování zachovají umírněnější tón.

Zatím není jasné, jestli útok na proevropskou političku významně ovlivní rozhodování Britů. První průzkum zorganizovaný po něm ale dává mírný náskok zastáncům zachování současného stavu.

Pro podezření z vraždy Coxové stanul v sobotu před soudem dvaapadesátiletý Thomas Mair, jenž se označuje za politického aktivistu. „Jmenuji se Smrt zrádcům, svobodu Británii,“ uvedl muž během úvodního slyšení.

Reflex

Brexit logoBrexit logo | E15

Další stání by se mělo konat dnes. Vyšetřovatelé se domnívají, že jednal sám, prověřují ale jeho kontakty na krajní pravici. Odborníci budou zkoumat také duševní zdraví obviněného. Předpokládaný politický motiv násilného skutku by mohl ovlivnit především dosud nerozhodnuté voliče, kterých zůstává zhruba desetina. Objevují se názory, že dosavadní kampaň byla příliš vyhrocená a například výroky o nebezpečí imigrace mohly atentátníka povzbudit.

Agitátoři za setrvání v EU se nyní soustředí hlavně na dvě témata – varování před hospodářskými dopady odchodu a rozdmýcháváním nenávisti ve společnosti.

Premiér David Cameron v listu The Sunday Telegraph zdůraznil, že království čelí existenciální volbě, po které už nebude cesty zpět. Šéf vlády znovu podotkl, že stav ekonomiky je v sázce a v důsledku „chybného“ hlasování může zem trvale zchudnout.

Reflex

Ministr financí George Osborne včera vyjádřil přesvědčení, že by brexit měl na HDP monarchie tvrdší dopad, než se zpravidla uvádí.

Premiér ve svém vzkazu vyzdvihl přínos Coxové, jež podle něho ztělesňovala to nejlepší z Británie – slušnost a soucit. Zároveň se opřel do intolerance svých rivalů.

„Vybereme si vizi Nigela Farage (lídr Strany nezávislosti Spojeného království), která chce vrátit Británii zpět, raději rozděluje než spojuje, a zpochybňuje motivy každého, kdo má jiný názor?“ napsal. Propagátory kampaně za odchod obvinily z rozeštvávání společnosti v tisku i další osobnosti, například expremiér Tony Blair a někdejší vicepremiér Nick Clegg.

Farage připustil, že zabití poslankyně může jeho tábor poškodit. Postěžoval si přitom, že je také obětí politické nenávisti. První průzkum po vraždě uspořádala agentura Survation pro nedělník Mail on Sunday. Podle něho by pro setrvání hlasovalo 45 procent voličů, pro odchod 42.

Před pár dny přitom stejný ústav přinesl totožný výsledek, ve vedení však tenkrát byli zastánci brexitu. Také další šetření z minulého týdne naznačovala, že hlasování spíše skončí výstupem království z osmadvacítky.