Británii se vrací náklady na LOH, tvrdí vláda. Ekonomové to zpochybňují

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: london2012.com

Loňské olympijské a paralympijské hry v Londýně přinesly Velké Británii v obchodních kontraktech a investicích již téměř 10 miliard. Přínosy her tak už převážily nad jejich náklady, a pořádání olympiády se tak Spojenému království vyplatilo, sdělila vláda. Ekonomové to ale zpochybňují.

Úřady před olympiádou přesvědčovaly skeptické Brity, že 9,3 miliardy liber, které vložily do výstavby zařízení a uspořádání LOH, se bohatě vrátí. Premiér David Cameron vytyčil před hrami cíl získat nejméně 13 miliard a dnešní údaje ukazují, že tato laťka se zřejmě překoná.

Nezávislá zpráva konsorcia vedeného účetní společností Grant Thornton odhadla, že hry by mohly přinést do roku 2020 užitek vyčíslený na 28 až 41 miliard liber.

Ekonomové ale vládní údaje zpochybňují. Poukazují na to, že měřit přesný ekonomický dopad velké sportovní události je ošidné. Navíc je sporné, do jaké míry souvisejí přímo s olympiádou investice, které vláda na svém seznamu uvádí, jako například přeměna známé londýnské elektrárny Battersea na obchodní centrum s byty.

Ministerstvo obchodu a investic odhadlo, že z konferencí pořádaných v rámci olympiády pro zahraniční investory vzešly kontrakty za šest miliard. Dodatečné investice úřad vyčíslil na 2,5 miliardy liber a Británie získala smlouvy pro nadcházející olympiády a mistrovství světa ve fotbale v Brazílii a Rusku. Nadto se prý loni zvýšily příjmy ze zahraniční turistiky o 600 milionů liber.

Spojenému království se na rozdíl od některých dřívějších pořadatelů her daří najít využití pro nákladně vybudovaná sportovní zařízení a infrastrukturu. Na zatím nevyužívaný olympijský stadion se v roce 2016 přestěhuje fotbalový klub West Ham United a nejhmatatelnějším počinem je oživení východolondýnské čtvrti Stratford, kdysi jedné z nejzanedbanějších částí metropole.

Nuda pod olympijskými kruhy