Britové míní, že brexit jde špatně. Johnson odmítá návrat k závislosti na levné práci z ciziny

Premiér Boris Johnson na konferenci konzervativců v Manchesteru

Premiér Boris Johnson na konferenci konzervativců v Manchesteru Zdroj: Profimedia

S rozvozem pohonných hmot v Británii začali v pondělí pomáhat vojáci.
Británie se dál potýká s problémem u čerpacích stanic, podle vlády se však už situace zlepšuje
Británie se dál potýká s problémem u čerpacích stanic, podle vlády se však už situace zlepšuje
Británie se dál potýká s problémem u čerpacích stanic, podle vlády se však už situace zlepšuje
Británii chybějí i řezníci
7
Fotogalerie

Vládní konzervativci se shromáždili k výroční konferenci v Manchesteru v době, kdy Británie řeší nedostatek řidičů, prázdné čerpací stanice a regály v obchodech a potýká se s vysokými cenami energií. Přestože si obyvatelé země myslí, že si kabinet v řešení největších problémů nevede dobře, udržují si toryové v průzkumech stále náskok nad labouristy. Premiér Boris Johnson tvrdí, že země je po brexitu ve složitém přechodném období, ale v dlouhodobém horizontu se jí strasti vyplatí. Slibuje lépe placená místa pro Brity a vyšší produktivitu.

Heslem letošní konference je heslo „Build Back Better“ (Vybudujme to znovu lépe), což má symbolizovat přechod země od doby před brexitem a koronavirem do slibné budoucnosti bez návratu do starých kolejí. Johnson připouští, že mezidobí může být pro Spojené království obtížné. Země se v současnosti potýká především s nedostatkem řidičů, který dopadá zejména na zásobování obchodů, řetězců s občerstvením a čerpacích stanic. Další pracovníci chybějí v zemědělství, potravinářství či v pohostinství.

Johnson však odmítá vyslyšet volání, aby prázdná místa zaplnili pracovníci ze zahraničí. Vláda povolila pouze krátkodobá víza, která patrně nepřitáhnou dostatek zájemců.

„To, co jsme měli po desetiletí, byl systém, kdy sektor silniční dopravy neinvestoval do zastávkových míst pro kamiony, zlepšení pracovních podmínek a do zvýšení platů. Spoléhali jsme na tvrdě pracující lidi z nových zemí EU a na to, že i za takových podmínek budou tu práci dělat,“ řekl BBC. Brexit však podle něj tomuto učinil konec. „Když lidé v roce 2016 hlasovali pro změnu, hlasovali pro konec rozbitého modelu britské ekonomiky, který spoléhal na nízké mzdy za nízkou kvalifikaci a chronickou nízkou produktivitu. Teď se od toho vzdalujeme,“ dodal.

Podle aktuálního průzkumu Opinium Poll si však jen třetina Britů myslí, že brexit jde zatím dobře. Mezi někdejšími příznivci odchodu je to 54 procent, v případě odpůrců šestnáct. Více než dvě třetiny tázaných se domnívají, že vláda řeší nedostatek řidičů špatně.

Nejde však jen o mezery na trhu práce, za které může i koronavirus a nyní se mohou částečně zaplnit po zářijovém konci štědrého programu na podporu zaměstnanosti. Respondenti v průzkumu také zdůraznili, že odchod království z EU negativně ovlivňuje obchod britských firem se sedmadvacítkou.

The Guardian minulý měsíc uvedl, že ve srovnání s rokem 2018 klesl v červenci export do společenství o 1,7 miliardy liber a dovoz z unie do království se snížil o 2,9 miliardy. Statistický úřad označuje období před třemi lety za poslední stabilní, proto bylo vybráno ke srovnání. Za současný propad může kombinace pandemie a brexitu.

„Ve spojení s německými daty o obchodu je zjevné, že Británie obchoduje s unií méně než před třemi lety. Malé a střední podniky i další byznys budou chtít po britské vládě a EU, aby podnikly v příštích měsících kroky ke zlepšení situace,“ uvedl William Bain z britské obchodní komory.

Londýn navíc čeká složité jednání s Bruselem o severoirském protokolu, který podle něj komplikuje obchod mezi jednotlivými částmi království. „Potřebujeme výraznou změnu. Šťourat se v okrajích nemá smysl,“ řekl v Manchesteru k plánům na rozhovory o svízelné otázce ministr pro vztahy s EU David Frost.

Bloomberg s odkazem na své zdroje už dříve uvedl, že EU plánuje Británii nabídnout soubor opatření, který bude reagovat na její stížnosti. Zjevně se tak snaží zabránit eskalaci situace, která by při nejhorším scénáři mohla skončit návratem „tvrdé“ hranice na irský ostrov.

Jednání však zřejmě budou dlouhá, předpokládá se, že potrvají do konce roku. Johnson mezitím musí řešit další problémy, především vysoké ceny plynu a elektřiny, které milionům domácností zvedají účty a způsobují problémy firmám v oboru. Příčin jejich růstu je celá řada, podle některých odborníků ale brexit v současné situaci nijak nepomáhá. Londýn ostatně už zahájil s EU konzultace o opětovném sbližování trhů s elektřinou a zlepšení přeshraničního obchodu.

V důsledku všech potíží se země připravuje na obtížnou zimu. Epidemiologové navíc varují, že Británie nemusí mít to nejhorší za sebou ani z hlediska koronaviru. Doporučují před chladnými měsíci urychlit očkovací program.

Problémy se zatím ale nijak dramaticky neprojevily na preferencích konzervativců. Strana sice už nemá nad labouristickými rivaly náskok deseti procentních bodů jako na začátku léta, stále je však dělí zhruba pět procentních bodů.

Volby jsou daleko, měly by se konat až v roce 2024. Záležet však bude na tom, jak dlouho Johnsonem zmiňované přechodné období potrvá. Ministr pro podnikání Kwasi Kwarteng neposkytl konzervativnímu blogu ConservativeHome spolehlivou odpověď. Podle něj bude království už za rok úplně jinde a do pěti let se o současných problémech nebude mluvit.