Britové se bojí další vlny přistěhovalců

Demonstrace proti ČEZ v Bulharsku

Demonstrace proti ČEZ v Bulharsku Zdroj: ctk

Velká Británie se chystá na nápor přistěhovalců z Bulharska a Rumunska. Nejmladším zemím EU vyprší na konci roku přechodné období a království jim bude muset zcela otevřít svůj pracovní trh. Objevují se varování, že do země každoročně přijede až 50 tisíc Bulharů a Rumunů. Ministr zahraničí William Hague však tvrdí, že jakékoli pokusy určit jejich počet je jen „střílení od boku“.

Vláda chce každopádně skoncovat s takzvanou příspěvkovou turistikou a plánuje omezit přístup cizinců k benefitům, zdravotní péči a bydlení. Downing Street se přitom odvolává na všeobecné znepokojení veřejnosti. „Británie vždycky byla otevřená a přijímající ekonomika, ale není správné, když je náš systém zneužíván,“ řekl nedávno poslancům premiér David Cameron.

Vláda však prozatím odmítá sdělit detaily svých záměrů. V médiích se spekuluje například o tom, že radnice budou zřejmě muset v čekacích listinách na obecní byty upřednostňovat lidi, kteří mají vztah k danému místu. Buď se tam narodili, studovali nebo tam žijí jejich příbuzní.

Kabinet se potýká i s dalším problémem. Neví, na kolik Bulharů a Rumunů se vlastně má připravit. Organizace Migration Watch UK zastávající vůči přistěhovalcům tvrdou linii, uvedla, že do roku 2019 dorazí do Británie až čtvrt milionu nových zájemců o práci. Úřady by rády zastavily paniku, bojí se však opakování ostudy. Labouristický kabinet totiž v souvislosti s velkou vlnou rozšiřování EU v roce 2004 odhad příchodu pracovníků hrubě podcenil.

Pracovní migrace se stává stále důležitějším volebním tématem. Mnozí konzervativci se domnívají, že by Cameron měl v tomto směru přitvrdit, a bojí se odlivu voličů ve prospěch Strany nezávislosti Spojeného království.

O přínosu lidí z východní a střední Evropy se vedou nekonečné diskuze. Kritici přistěhovalců argumentují tím, že místním berou v době krize pracovní místa. Zastánci tvrdí, že nezanedbatelně přispívají k tvorbě HDP.

Schengen je pro nováčky v nedohlednu

Německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich prohlásil, že země je připravená zablokovat vstup Bulharska a Rumunska do schengenského prostoru (zóny volného pohybu osob). Jeho kolegové by mohli o přijetí nových členů hlasovat ve čtvrtek, Friedrich ale varuje, že pokus ztroskotá. Také on se bojí zneužívání sociálních systémů vyspělých zemí. Sofia a Bukurešť podle něj také musí účinněji potírat korupci.