Britové už Indii nebudou posílat peníze, je podle nich vyspělá

Ind

Ind Zdroj: ctk

Velká Británie se rozhodla do roku 2015 ukončit rozvojovou pomoc Indii, protože se stala jednou z nejrychleji rostoucích ekonomik. Místo peněz bývalé kolonii nabídne technickou asistenci, Dillí si jí prý cení víc. Britské finance zřejmě skončí v chudších zemích.

„Po přezkoumání programu a diskuzi s indickou vládou jsme se dohodli, že je čas posunout náš vztah od pomoci ke sdílení dovedností,“ prohlásila ministryně pro mezinárodní rozvoj Justine Greeningová. „Když jsem navštívila Indii, viděla jsem na vlastní oči, jakého obrovského pokroku dosáhla. Je na čase uznat, že místo Indie ve světě se změnilo,“ dodala.

Indie byla po nabytí nezávislosti největším příjemcem britské rozvojové pomoci, loni ji předstihla Etiopie. BBC uvedla, že v uplynulých třech letech posílal Londýn do Dillí v přímé finanční pomoci průměrně 227 milionů liber (zhruba 7,18 miliardy korun). Tuto částku převyšuje asistence Indie dalším zemím, podle listu Daily Telegraph dosahuje 328 milionů liber ročně.

Existující britské programy zaniknou do tří let. Odhaduje se, že celkově koalice konzervativců a liberálních demokratů na rozvoj Indii během své vlády vynaloží přes miliardu liber. Pomoc zemi s vlastním vesmírným programem v době krize ale kritizovala řada konzervativních poslanců. Její zastánci ji hájili přetrvávající chudobou na indickém venkově a historickými vazbami mezi zeměmi.

Biometrie na vzestupu. Indie skenuje oči 1,2 miliard lidí

Premiér David Cameron slíbil, že země vynaloží na rozvojovou pomoc 0,7 procenta svého HDP ročně. Peníze pro Indii budou tedy zřejmě přesměrovány jinam. K velkým příjemcům britské pomoci v poslední době patřily Bangladéš, Pákistán, Nigérie a Tanzanie.