Britská ekonomika předběhne německou. Čína vystřídá USA na špičce

Londýnské City

Londýnské City Zdroj: HB Reavis

Britská ekonomika má do roku 2030 předstihnout Francii i Německo a stát se největší v Evropě. Vyplývá to ze studie britského hospodářského institutu CEBR. Studie rovněž předpovídá, že Čína v roce 2028 vystřídá Spojené státy na pozici největší ekonomiky světa.

Británie by podle studie měla těžit z rostoucí populace a relativně nízké daňové zátěže. Země je navíc ve srovnání s Německem a Francií méně zranitelná hospodářskými problémy v eurozóně.

Generální ředitel CEBR Douglas McWilliams upozornil, že britskou ekonomiku by mohlo v dlouhodobějším horizontu posílit případné vystoupení z Evropské unie, které by však mělo „velmi bolestivé“ krátkodobé dopady. Britský premiér David Cameron slíbil, že uspořádá referendum o členství v EU, pokud jeho strana vyhraje volby v roce 2015.

Německá ekonomika se podle studie bude potýkat s negativními dopady stárnutí populace. CEBR nicméně upozorňuje, že Německo by mohlo těžit z případného rozpadu eurozóny. „Pokud euro skončí, budou vyhlídky Německa mnohem příznivější,“ píše se ve studii.

Francie bude podle CEBR patřit mezi západní ekonomiky, které si povedou nejhůře. Kromě obecných hospodářských problémů v eurozóně bude mít na její růst negativní dopad rovněž vysoká daňová zátěž.

Unie v německé režii