Britská GSK kupuje amerického výrobce vakcín. Chorvatsko se dozví, zda může přijmout euro

Chorvatsko se ve středu dozví, zda je jeho hospodářství v dostatečné kondici na to, aby příští rok mohlo vstoupit do eurozóny. Na snímku chorvatský premiér Andrej Plenković.

Chorvatsko se ve středu dozví, zda je jeho hospodářství v dostatečné kondici na to, aby příští rok mohlo vstoupit do eurozóny. Na snímku chorvatský premiér Andrej Plenković. Zdroj: e15.cz

Společnou měnu aktuálně používá 19 z 27 zemí Evropské unie.
Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) kupuje konkurenční Affinivax z USA za 3,3 miliardy dolarů.
Summit prezidentů a premiérů EU schválil další balík sankcí vůči Rusku včetně embarga na dovoz ropy. Moskva vzkázala, že si pro svá fosilní paliva najde jiné zákazníky.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Rusko si najde jiné odběratele, vzkázal jeho velvyslanec 

Političtí lídři Evropské unie se na dvoudenním summitu v Bruselu shodli na nových hospodářských sankcích vůči Moskvě včetně zákazu dovozu většiny ruské ropy. Ruský velvyslanec Michail Uljanov na to v úterý reagoval prohlášením, že Rusko si najde jiné odběratele a sankce budou mít na evropský blok tvrdý dopad. „Evropské unie není v dobré kondici,“ dodal Uljanov. Ukrajina nové postihy přivítala s poznámkou, že mohly být přijaty dříve. Český premiér Petr Fiala (ODS) považuje dohodu ze summitu za výbornou zprávu pro Česko, které z embarga na ruskou ropu dostane 18měsíční výjimku.  

Izrael a SAE uzavřely historickou dohodu o volném obchodu

Izrael v úterý podepsal obchodní dohodu se Spojenými arabskými emiráty (SAE). Státy na jejím základě navýší v příštích pěti letech vzájemnou výměnu zboží o více než deset miliard dolarů, přes 230 miliard korun. Jedná se o historicky největší obchodní pakt, jaký kdy Izrael podepsal s arabskou zemí. Pro představu, v minulém roce činil zahraniční obchod mezi Izraelem a Emiráty pouze 885 milionů dolarů. Někdejší dlouholetí nepřátelé se v srpnu 2020 dohodly na normalizaci vztahů a od té doby pokračují v prohlubování spolupráce. Podepsání nové smlouvy nezabránily ani nedávné násilné střety mezi Izraelci a Palestinci, připomínají světové agentury.   

Z trhů a burz 

Akciové trhy v Evropě i USA oslabily, výjimkou byl Londýn

Americké akcie v poslední květnový den zlevnily. Investoři se nadále obávají dopadů současné vysoké inflace. Index S&P 500 klesl o 0,63 procenta. Dow Jones ztratil 0,67 procenta a Nasdaq Composite odepsal 0,41 procenta. Přibližně o jedno procento se v úterý snížily také všechny hlavní burzy v západní Evropě. Jedinou výjimkou byl britský benchmark FTSE 100, který o 0,1 procenta posílil. Na evropských trzích nejvíce oslabovaly firmy ze sektoru maloobchodu, naopak rostly akcie těžařů ropy a zemního plynu.     

Britský farmaceutický gigant GSK kupuje americkou Affinivax

Britská farmaceutická společnost GlaxoSmithKline (GSK) převezme svého amerického konkurenta Affinivax. Chce touto transakcí posílit své aktivity ve vývoji vakcín. Minulý měsíc za stejným účelem odkoupila americkou biofarmaceutickou firmu Sierra Oncology. GSK za Affinivax zaplatí celkem 3,3 miliardy dolarů, zhruba 76 miliard korun. Britský podnik je z hlediska tržeb největším výrobcem vakcín na světě. Affinivax však vyvíjí očkovací látky nové generace, například na pneumokoková onemocnění zahrnující zápal plic či meningitidu. Sierra se zase zaměřuje na cílené terapie pro léčbu vzácných forem rakoviny.  

Video dne

Tropická bouře Agatha si na jihu Mexika vyžádala už jedenáct obětí, další dvě desítky lidí se pohřešují. V oblasti hrozí sesuvy půdy kvůli záplavám. Agatha se už zároveň stihla zapsat do historie coby nejsilnější hurikán, jaký kdy v květnu udeřil na středoamerické pobřeží. 

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní zprávu hodnotící připravenost členských zemí na přijetí eura. S napětím ji bude vyhlížet především Chorvatsko, které plánuje přijmout společnou evropskou měnu už od ledna příštího roku. 
  • Velvyslanci Evropské unie budou dojednávat podrobnosti nových protiruských sankcí včetně embarga na dovoz ropy. 
  • Ministra vnitra Vít Rakušan (STAN) se sejde s eurokomisařkou Ylvou Johanssonovou. Bavit se budou o pomoci zemím přijímajícím uprchlíky z Ukrajiny a o zavedení celoevropského registračního systému.
  • Brusel bude informovat o vývoji nezaměstnanosti ve státech Evropské unie za duben. 
  • V Dánsku se koná celonárodní referendum o účasti země na Společné bezpečnostní a obranné politice Evropské unie. Dánsko se jí až dosud neúčastnilo. Tamní veřejné mínění však změnila válka na Ukrajině.
  • V Německu ode dneška platí opatření, která mají obyvatelům vykompenzovat vysoké ceny energií a paliv. Mimo jiné začíná platit celostátní jízdenka na regionální dopravu za devět eur, čili asi 222 korun a nižší daň na pohonné hmoty.