Britská politická bomba: o brexitu musí rozhodnout parlament

Investiční manažerka Gina Millerová, která se na soud ve věci brexitu obrátila

Investiční manažerka Gina Millerová, která se na soud ve věci brexitu obrátila Zdroj: ČTK

Autobus na vodík
Tři tisíce lidí usadí Google na londýnském Pancras Square
Noční Londýn
Investiční manažerka Gina Millerová, která se na soud ve věci brexitu obrátila
Brexit
7
Fotogalerie

Vláda Theresy Mayové bude potřebovat souhlas parlamentu, aby mohla spustit proces opuštění Evropské unie. Dnes o tom rozhodl britský nejvyšší soud. Rozhodnutí soudu může zpozdit začátek procesu vystoupení z EU, který kabinet chtěl spustit už na konci března. Pro rozsudek hlasovalo 8 z 11 přítomných soudců.

Zvrat v samotném rozhodnutí o brexitu se nečeká. I opoziční labouristé slíbili, že budou respektovat výsledek referenda. Chtějí ale, aby zákon prošel standardním parlamentním procesem a opozice k němu mohla přidávat pozměňovací návrhy. 

Podle Kryštofa Kruliše z Asociace pro mezinárodní otázky může parlament stále stihnout i březnový termín, případné zdržení může pak být nejvýše v řádu několika měsíců. "Členové dolní i horní komory to s největší pravděpodobností budou respektovat," vysvěltlil odborník Asociace na anglofonní země. "Někteří členové Labour party byli zvoleni v okrscích na severu Anglie, kde byla velká podpora pro odchod."

Potenciální komplikace by mohla představovat nevolená Sněmovna lordů, jejiž složení není závislé na vůli voličů. "I od těchto lidí, kteří se často stavěli proti brexitu, ale zaznívá, že budou respektovat toto demokratické rozhodnutí," vysvětlil Kruliš.

Vláda naopak nebude muset rozhodnutí konzultovat s regionálními parlamenty, což by mohlo vést k dalšímu prodloužení celého procesu. Zejména ze strany proevropské skotské vlády, která nechce odejít z Evropské unie.

Šéfka skotské vlády Nicola Sturgeonová přesto plánuje vlastní hlasování ve skotském parlamentu o brexitu. První ministryně skotského kabinetu požaduje zvláštní přístup k jednotnému trhu, což ale londýnská vláda odmítá. "Pokud kabinet Spojeného království nezačne projevovat vůči Skotsku kousek respektu, postarám se o to, aby si Skotsko mohlo zvolit vlastní budoucnost, než ho Konzervativci stáhnou do ekonomické propasti," uvedla v pondělí Sturgeonová.


Vše o brexitu čtěte zde >>>


Podle předsedy Nejvyššího soudu Spojeného království Lorda Neubergera znamená odchod z Evropské unie zásadní změnu, která Velkou Británii odstřihne od zdroje práva Evropské unie a ovlivní práva občanů. "Ústava říká, že takové změny musí schválit parlament," uvedl Lord Neuberger. "Jinak bychom porušili ústavní principy, které se vinou zpátky staletími." Soud zveřejnil na svých stránkách plné znění rozsudku i jeho shrnutí.

Předsedkyně vlády Mayová v nedávném projevu uvedla, že s Evropskou unií bude chtít uzavřít jen smlouvu o volném obchodu a vystoupí z jednotného trhu. Chce mít vlastní celní dohody, takže opustí i Evropskou celní unii, která se třetími zeměmi v těchto věcech jedná jako jednotný blok.

Na britskou justici se kvůli brexitu obrátili investiční manažerka Gina Millerová a kadeřník Deir dos Santos, kteří argumentovali tím, že brexitem přijdou Britové o některá práva, například o právo volného pohybu v rámci členských zemí unie. To se podle navrhovatelů nemůže stát bez souhlasu parlamentu. Za pravdu jim dal už soud nižší instance.