Britské konzervativce rozděluje otázka, jestli zůstat v EU

Současný britský premiér David Cameron

Současný britský premiér David Cameron Zdroj: ctk

Otázka setrvání Británie v Evropské unii, o které se rozhodne v referendu, rozděluje účastníky probíhající konference britské vládní Konzervativní strany v anglickém Manchesteru. Představitelé obou táborů už začínají dělat kampaň jak za setrvání v EU, tak proti němu, přestože termín plebiscitu zatím nebyl stanoven. Má se konat do konce roku 2017.

„Myslím, že naše příslušnost k EU dělá naši zemi silnější, více prosperující a bezpečnější. Tento argument je třeba do referenda neustále opakovat. A to zvlášť uvnitř Konzervativní strany,“ řekl poslanec a předseda republikánské skupiny pro Evropu Damian Green, jehož citovala agentura AFP.

Od referenda v roce 1975, kdy Britové hlasovali pro vstup své země do unie, se tato organizace velmi změnila, jinak se jmenuje, zavedla řadu regulací a Londýn jí předal mnoho pravomocí, prohlásil na jedné schůzi na okraj hlavní debaty sjezdu poslanec Gerald Howarth, který bude hlasovat pro odchod Británie z unie. A to prý bez ohledu na to, jak vyjednávání s EU dopadne.

Konzervativní premiér David Cameron slíbil referendum a také to, že před ním vyjedná s evropskými partnery některé změny ve fungování Evropské unie a nové podmínky členství pro Británii. Na potřebě reformovat „osmadvacítku“ se shodují euroskeptici i zastánci členství v EU. Ti první ale podmiňují setrvání v unii reformami, přitom ale nijak zvlášť nevěří, že se to premiérovi podaří. Ti druzí se domnívají, že je třeba v unii setrvat a ovlivňovat reformy zevnitř.

Těžká vyjednávání

Cameron, který je pro setrvání země v unii, v neděli připustil, že vyjednávání s unijními partnery je velmi těžké a že nemůže zaručit, že své požadavky prosadí. V pátek o tom bude dál jednat s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která přiletí do Londýna na pracovní návštěvu.

„Říká se, že premiér chce zabránit integrovanější unii, dát národním parlamentům právo veta a zbavit se Soudního dvoru EU. Pokud se mu to podaří, budu s ním. Požadované změny ale nedostaneme,“ předpověděl poslanec a spolupředseda skupiny republikánských euroskeptiků Steve Baker.

Do čela kampaně republikánských euroskeptiků se nedávno postavil bývalý ministr financí ve vládě Margaret Thatcherové Nigel Lawson.

Nic se nesmí podcenit

Kampaň před referendem bude velmi těžká, poznamenala vládní tajemnice pro malé a střední podniky Anna Soubryová. „Nikdy nesmíme podceňovat vášeň, někteří by řekli posedlost, která hýbe těmi, kteří chtějí, abychom (z EU) odešli,“ řekla politička, která je pro setrvání britských ostrovů v unii.

Podle nedávné studie analytické skupiny Open Europe je zatím těžké předpovědět, který z táborů mezi představiteli konzervativců nakonec převáží. Hodně poslanců je totiž stále nerozhodnutých.