Britští zákonodárci schválili zákon proti tvrdému brexitu. Zbývá souhlas královny

Britský premiér Boris Johnson

Britský premiér Boris Johnson Zdroj: Profimedia

Protesty před britským parlamentem (ilustrační foto)
Protesty před britským parlamentem (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Horní komora britského parlamentu v pátek schválila návrh zákona, jehož cílem je zabránit odchodu Británie z Evropské unie bez dohody. Poté, co ve středu návrh zákona schválila Dolní sněmovna, zbývá již jen poslední krok legislativního procesu - souhlas královny Alžběty II. Podle agentury Reuters by jej panovnice mohla udělit v pondělí.

Podle návrhu zákona by musel premiér požádat o tříměsíční odklad brexitu, pokud by se mu nepodařilo vyjednat do 19. října brexitovou dohodu s Bruselem či přimět parlament, aby s odchodem z EU bez dohody souhlasil.

Návrh zákona v pátek Sněmovna lordů schválila bez formálního hlasování. Vláda již ve čtvrtek avizovala, že přijetí normy nehodlá oproti původnímu očekávání nijak komplikovat. Horní komora nepřijala v pátek žádný pozměňovací návrh, a návrh zákona tak již nemusí putovat zpět do Dolní sněmovny. Původně se očekávalo, že v případně změn v text, by poslanci o návrhu znovu hlasovali v pondělí před začátkem nucené parlamentní přestávky.

Dolní komora parlamentu návrh zákona proti brexitu bez dohody schválila ve středu s jedním pozměňovacím návrhem, jehož autorem je poslanec Stephen Kinnock a který do hry vrací brexitovou dohodu bývalé premiérky Theresy Mayové, a to ve verzi předložené po jednáních s opozičními labouristy v dubnu a v květnu letošního roku.

Pokud bude muset premiér požádat o odklad termínu brexitu na 31. ledna příštího roku, bude o něj Brusel na základě Kinnockova dodatku žádat ve snaze o schválení dohody expremiérky Mayové. Nebude tedy žádat EU o odklad, aniž by uvedl jasný důvod.

Premiér Boris Johnson zákon, který v pátek prošel Sněmovnou lordů, ostře kritizuje. Podle něj zcela podkopal vyjednávací pozici Spojeného království v Bruselu. Ve čtvrtek předseda britské vlády řekl, že by byl raději "mrtvý v příkopu", než aby požádal o další odklad brexitu. Nyní usiluje o vypsání předčasných voleb v termínu před koncem října, opozice mu v tom ale hodlá při pondělním hlasování Dolní sněmovny již podruhé zabránit.