Britští poslanci schválili návrh zákona proti brexitu bez dohody. Johnson chce předčasné volby

Britský premiér Boris Johnson utrpěl porážku při hlasování o brexitu.

Britský premiér Boris Johnson utrpěl porážku při hlasování o brexitu. Zdroj: Reuters

Britský premiér Boris Johnson v parlamentu vyzval ke konání předčasných voleb 15. října. Reagoval tak na hlasování poslanců, kteří schválili návrh zákona, který má zabránit premiérovi vyvést Británii 31. října z Evropské unie bez dohody s Bruselem. Pro vyhlášení voleb ale potřebuje premiér souhlas dvou třetin poslanců a takovou podporu nemá zdaleka jistou.

"Země musí rozhodnout, jestli to bude vůdce opozice nebo já, kdo to pojede vyřešit do Bruselu," prohlásil Johnson. "Jestliže budu premiérem, budu se snažit dosáhnout dohody. A věřte mi, že vím, že to dokážu," dodal s tím, že právě z tohoto důvodu "se musí v úterý 15. října konat volby".

Schválený zákon podle Johnsona fakticky znamená "ukončení vyjednávání" s Evropskou unií a jeho cílem je zvrátit výsledek referenda z roku 2016, ve kterém se Britové poměrem 52 ku 48 procentům hlasů vyslovili pro odchod z nynější osmadvacítky. Referendum z roku 2016 premiér označil za "největší demokratické hlasování v naší historii".

"Je to tedy návrh zákona, který v historii této budovy nemá obdoby. Jeho úmyslem je totiž donutit premiéra, aby s předem napsaným dopisem kapituloval v mezinárodních vyjednáváních," uvedl britský premiér. "To odmítám," dodal s tím, že sněmovna mu tak nedává jinou možnost, než "abych nechal veřejnost rozhodnout, koho chtějí za premiéra". Na adresu poslanců uvedl, že je "velmi smutné, jak hlasovali" a že jde o "zpronevěření se jich povinnostem".

"Premiér tvrdí, že má strategii. Nedokáže nám ale říci, jakou. Větším problémem ale je, že to nedokáže říct ani Evropské unii," řekl v reakci na Johnsonova slova lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn. Premiérovu brexitovou strategii označil za "císařovy nové šaty" podle jedné z Andersenových pohádek. "Říká, že chce znovu vyjednat brexit, kde jsou ale nějaké plány či návrhy?" ptal se ve sněmovně Corbyn.

Snaha o vypsání předčasných voleb je podle Corbyna "cynický krok cynického premiéra" a "falešná hra", která není hodna Johnsonova úřadu. Labouristé jsou podle něj připraveni utkat se s konzervativci ve volbách, nicméně až v okamžiku, kdy bude návrh zákona schválený Dolní sněmovnou definitivně přijat a formálně potvrzen královnou. "Těšíme se na volby, protože se chceme zbavit této vlády," doplnil Corbyn.