Britům schází chemie, do řek pouštějí splašky. Češi si za čistou vodu v řekách připlatí

Vodné a stočné se příští rok prodraží o zhruba šest procent.

Vodné a stočné se příští rok prodraží o zhruba šest procent. Zdroj: ČTK

Příští rok čeká průmyslové podniky skokový vzrůst nákladů na čištění odpadních vod.
Likvidace rozsáhlé olejové skvrny, která se loni v souvislosti s velkou vodou objevila na řece Moravě ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku.
Likvidace rozsáhlé olejové skvrny, která se loni v souvislosti s velkou vodou objevila na řece Moravě ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku.
Nedostatek výrobků a surovin
5
Fotogalerie

Britským čistírnám odpadních vod chybí síran železitý, který slouží k dočišťování splaškové vody z kanalizace. Nedostává se ani dalších látek, které pomáhají k odbourávání a vysrážení znečišťujících látek v odpadní vodě. Britská vláda proto v říjnu udělila výjimky vodárenským společnostem, které tak smějí do konce roku vypouštět do řek a moří znečištěnou odpadní vodu. Česku sice nedostatek chemikálií nehrozí, ale ceny čištění komunálních a průmyslových odpadních vod porostou.

Britské vodárenské společnosti dosud směly vypouštět nezpracovanou odpadní vodu jen v případě extrémního vytížení po vydatných dešťových srážkách vedoucích k přehlcení kanalizace. Do konce roku to bude běžná praxe. Hlavním důvodem akutního nedostatku chemikálií je podstav řidičů vyvolaný koronakrizí a brexitem. Řidiči, kteří převážejí nebezpečné látky, navíc musejí mít potvrzení, že prošli speciálním školením.

Česku nedostatek čisticích chemikálií podle všeho nehrozí. „Jak při nástupu pandemie, tak i v současné situaci neevidujeme zásadní omezení dodávek či prodloužení dodacích lhůt, které by mělo dopad na výrobu či čištění vod, přesto i nadále fungujeme v režimu maximální předzásobenosti právě s ohledem na potenciální vznik problémů v dodavatelsko odběratelském řetězci při další vlně pandemie,“ ujišťuje Ondřej Beneš, technický a obchodní ředitel Vody Veolia ČR, která poskytuje kanalizační služby více než třem milionům obyvatel.

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub

Přesto se růst cen jednotlivých položek potřebných pro čištění splaškových vod zcela jistě promítne do výsledné ceny vodného a stočného v příštím roce. „Například cena chemikálií potřebných pro dočišťování stočných vod se příští rok zvýší o devět procent, ceny trubního materiálu o osm až deset procent a ceny stavebních prací již letos vzrostly o jedenáct procent,“ shrnuje ředitelka komunikace Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková. 

Podobně to vidí technický ředitel Veolia. „Evidujeme u vybraných materiálových položek meziroční nárůst nikoli v řádu procent, ale v řádu desítek procent. Nastal zejména u plastových výrobků jako potrubí či u chemikálií na bázi polymerů,“ konstatuje Beneš. Mnohem podstatnější je ale podle něj růst cen plynu a hlavně elektrické energie. „Díky nastavení systému dlouhodobého nákupu a v oblasti energetiky a díky interní spolupráci se společností Veolia Komodity bude ale dopad těchto změn do nákladů roku 2022 omezený,“ dodává.

Odhadovaný nárůst cen stočného a vodného by měl podle Dvořákové činit kolem šesti procent. Letošní poplatek se pohyboval kolem sta korun a meziročně vzrostl o necelých osm procent. Od roku 1999 narostl až čtyřikrát.

Růst nákladů na čištění odpadních vod čeká i průmyslové podniky. „Od října začaly růst ceny plastů, železa a dalších vstupních materiálů. Samostatnou kapitolou je růst cen energií, proto v příštím roce očekáváme cenový skok v oblasti služeb čištění průmyslových odpadních vod,“ konstatuje technolog z environmentální společnosti Dekonta Michal Šereš.