Brusel čeká, jak skončí Tymošenková

Julija Tymošenková

Julija Tymošenková Zdroj: ctk

Mezinárodní tlak na ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče možná přinese ovoce. Před dnešním obnovením procesu s expremiérkou Julijí Tymošenkovou po dvoutýdenní pauze se spekuluje o tom, jakým způsobem by mohla být osvobozena. Janukovyče zřejmě nejvíce znepokojila hrozba z Evropské unie, že by případné uvěznění opoziční političky mohlo znamenat konec sbližování Kyjeva s Bruselem.

Tymošenková je stíhaná kvůli plynové dohodě z roku 2009. Proces s ní vzbudil v poslední době pozornost mnoha světových lídrů včetně představitelů USA, EU i Ruska. Prvním náznakem, že by ukrajinská vláda mohla začít brát varování vážně, bylo poměrně překvapivé vyhlášení pauzy v líčení. Média se dohadovala, že chce přestávku využít k vymyšlení co nejelegantnější únikové strategie.

Mezi představiteli unie, kteří způsobili v Kyjevě poplach, je eurokomisař pro rozšiřování Štefan Füle. Během nedávné konference v Jaltě po setkání s Janukovyčem poznamenal, že pokud bude Tymošenková odsouzena, zůstanou vztahy mezi Kyjevem a Bruselem „stěží stejné“. „Před rokem jsem říkal, že EU je připravena učinit vše pro to, aby k ní Ukrajinu přiblížila. Bohužel jste za ten rok udělali úkrok stranou od strategického výběru,“ řekl Füle otevřeně.

Ve hře je především asociační dohoda unie s Ukrajinou, jejíž součástí má být ujednání o volném obchodu. O jejím dokončení se má jednat na summitu Východního partnerství, který ve čtvrtek začne ve Varšavě.

Podle některých názorů nebyl soud odložen z důvodu přípravy osvobození Tymošenkové, ale kvůli tomu, aby verdikt nepadl před polským jednáním. Füle však uvedl, že ani pokud bude dohoda uzavřena, neexistují záruky, že ji všechny země ratifikují.

Odpůrci Janukovyče se domnívají, že by chtěl Tymošenkovou dostat za mříže především proto, aby jí znemožnil účast v parlamentních volbách v příštím roce. Füle v souvislosti s tím prohlásil, že si přeje plné zapojení někdejší premiérky do politického života.

Únikové cesty

Expremiérka Julija Tymošenková je obviněna z překročení služebních pravomocí. Hrozí jí až deset let vězení. Jedním ze způsobů, jak by se mohla trestu vyhnout, je dekriminalizace článku trestního zákona parlamentem. Tuto variantu doporučuje kupříkladu někdejší velvyslanec USA na Ukrajině Steven Pifer. Podle něj by se to dalo uskutečnit v rámci „modernizace“ zákoníku, která je podle prezidenta Viktora Janukovyče v plánu. Tymošenková by ale mohla skončit pouze s malou újmou i bez úpravy normy. List Ukrajinská pravda nedávno analyzoval rozsudky nad obviněnými ze stejného přečinu a došel k závěru, že soudy v zemi často využívají různých polehčujících okolností, které někdy hraničí s absurditou ke změkčení trestů. Teoretickou možností političky také je požádat Janukovyče o milost.