Brusel chce mít možnost blokovat zprávy ratingových agentur

Fitch, rating

Fitch, rating

Evropská komise chce navrhnout, aby Evropský úřad pro cenné papíry a trhy (ESMA) dostal pravomoc pozastavovat vydávání nepříznivých zpráv ratingových agentur. Týkat se to má ratingů těch evropských zemí, které jsou ohroženy dluhovou krizí a potřebují finanční pomoc, řekl dnes agentuře Reuters nejmenovaný činitel EU. Podle některých analytiků jde ale o nepřípustnou cenzuru. Brusel plánuje také zpřísnit dohled nad finančními trhy.

Evropský komisař pro vnitřní trh Michel Barnier chce možnost zakázat vydávání ratingů vložit do návrhu unijní legislativy. Plán je součástí odvety EU proti ratingovým agenturám, které od vypuknutí řecké dluhové krize počátkem loňského roku postupně snižují ratingy ohrožených zemí jako Řecko nebo Portugalsko a nyní se zaměřují na Itálii, Španělsko a už také na Francii. Podle šéfů vlád Německa a Francie změny ratingů dluhovou krizi ještě zhoršují.

„Jednou z možností je, aby ESMA za specifikovaných okolností dočasně zakazovala vydávání státních ratingů,“ řekl evropský činitel.

Umlčování převážně amerických ratingových agentur však může být podle pozorovatelů právně neprůchodné. Není například jasné, jak by se cenzura ratingových zpráv dotkla svobody tisku, který rovněž často zveřejňuje zprávy s vlivem na finanční trhy. Hodnocení vydávaná ratingovými agenturami, stejně jako řadou dalších analytiků a výzkumných organizací, používají investoři k rozhodování o svých investicích.

Analytici poukazují na to, že cenzura ratingových agentur by mohla podkopat snahy o obnovení důvěry investorů v ohrožené země eurozóny. Ta je klíčem k tomu, aby se země jako Řecko nebo Irsko mohly vrátit na trh dluhopisů.

Evropská komise chce bojovat i s manipulacemi na trzích

Brusel chce také v reakci na finanční krizi i rozvoj technologií dál zpřísnit dohled nad finančními trhy. Cílem je bojovat s manipulacemi i zvýšit ochranu investorů.

„Současná krize je pochmurným připomenutím toho, jaké míry složitosti a neprůhlednosti dosáhly některé finanční činnosti a produkty. To se musí změnit. Dnešní návrhy povedou k lepším, bezpečnějším a otevřenějším finančním trhům,“ dodal Barnier.

Komise mimo jiné navrhuje, aby současná pravidla týkající se transparentnosti byla rozšířena i na dluhopisy, komodity či deriváty. Přímo regulováno by měl být nově i super rychlé obchodování prováděné počítačem, při němž jsou využívány algoritmy.

Dozorové orgány by tak měly získat nové pravomoci. Díky nim budou moci za jistých podmínek zakázat nějaké produkty či nabízené služby kvůli ochraně investorů a zákazníků či kvůli stabilitě finančního trhu. Měly by se zpřísnit i tresty pro obchodníky, kteří manipulují s trhy. Plán počítá s tím, že se vytvoří minimální možné sankce pro takové chování.

O návrzích na reformu nyní budou jednat členské země a Evropský parlament, přičemž souhlas obou je nutný k jejich prosazení do praxe. Podobné diskuse probíhají v USA i v ostatních hlavních světových finančních centrech.