Brusel neuznává zprávu MMF k Řecku

Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku

Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku Zdroj: ctk/ap

Evropská komise se s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) dostala do křížku kvůli záchraně Řecka. Fond mimo jiné připustil, že při ní podcenil dopad úspor na slabé řecké hospodářství, které se už šestým rokem propadá. Mluvčí Evropské komise Simon O’Connor však uvedl, že Brusel s hodnocením MMF zásadně nesouhlasí.

Fond ve zprávě k prvnímu záchrannému programu Atén v roce 2010 za 110 miliard eur uvedl, že snížil své standardy, co se týče udržitelnosti řeckého dluhu. Jeho prognózy vývoje ekonomiky země navíc prý byly příliš optimistické.

Na svoji obranu však zdůraznil, že pomoc Řecku byla nezbytná, aby se problémy nepřelily do dalších částí eurozóny i globálně. „Existoval rozpor mezi potřebou podpořit Řecko a obavou, že jeho dluh není s vysokou pravděpodobností udržitelný,“ píše MMF ve svém hodnocení. „V reakci na to bylo pozměněno kritérium pro udělení výjimky, aby se v systémových případech snížila laťka pro dluhovou udržitelnost,“ vysvětlil dále. Zpráva také uvádí, že v rámci takzvané trojky, tedy mezi MMF, EU a Evropskou centrální bankou, nebyla jasná dělba práce.

Evropská komise se ohradila hlavně proti tvrzení, že bylo chybou odkládat dluhovou restrukturalizaci. O’Connor odmítl i další závěry fondu. Podotkl ale, že na základě materiálu nechce dělat závěry ohledně vzájemné spolupráce.

Martin Koehring zprácovávající data pro Economist však míní, že MMF se snaží vyvíjet na evropské země tlak, aby snáze prosadil svá stanoviska. Existuje podle něj i riziko, že by se mohl ze záchranných operací zcela vyvázat s tím, jak evropské problémy stále nemají východisko.

Zprávu MMF naopak uvítali v Aténách. „Je to dobrý příklad sebekritiky. Je to objektivní zpráva popisující chyby učiněné mezinárodním společenstvím a Řeckem,“ řekl ministr financí Jannis Sturnaras.

Nezaměstnaných v Řecku přibývá

Míra nezaměstnanosti v Řecku v březnu vystoupila na 26,8 procenta a je nejvyšší od roku 2006 a zároveň více než dvojnásobek průměru ve všech zemích eurozóny. Údaj zveřejnil řecký statistický úřad ELSTAT, který zároveň směrem dolů upravil údaj za únor, který nově činí 26,7 procenta.