Brusel plánuje dát státům více volnosti při uplatňování snížených sazeb DPH

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Parti socialiste via Flickr

Evropská komise chce členským zemím dát více autonomie při uplatňování snížených či nulových sazeb DPH, řekl eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Návrh, představený ve dvou možných variantách, bude součástí celkové reformy daně, jejíž části chce komise po diskusi s členskými zeměmi a europarlamentem postupně předložit v letošním a příštím roce.

Předložený návrh má stávající unijní systém DPH zjednodušit a „zpřístupnit“ podnikatelům. Nyní platná pravidla pocházejí z 90. let minulého století a součástí jejich modernizace tak bude také například podpora elektronického obchodování či sjednocení sazeb na elektronické knihy a časopisy s jejich papírovými protějšky.

„Vyšší míra flexibility v DPH je prvek, který obecně považuji za velmi sympatický, neboť členské státy jsou odpovědné za efektivitu a výběr své DPH, a měly by mít tudíž možnost volit k tomu vhodné nástroje,“ komentoval v tiskové zprávě návrh komise český ministr financí Andrej Babiš.

Podle Moscoviciho navrhuje komise dvě varianty toho, jak změnit stávající snížené sazby. První možností je zachovat minimální základní sazbu 15 procent a pravidelně na základě informací z členských států revidovat seznam zboží a služeb ve snížené sazbě.

České ministerstvo ocenilo, že podle návrhu by položky pro sníženou sazbu měly být k dispozici pro všechny členské země. „Rovněž minimální hranice snížené sazby (pět procent) bude s největší pravděpodobností předmětem diskuse, ačkoliv konkrétní směr v tomto ohledu … plán nedává,“ poznamenal český úřad.

Výpadky z příjmů z DPH - tedy rozdíl mezi očekávanými a skutečně vybranými penězi - dosáhly v EU v roce 2013 téměř 170 miliard eur

Druhou možností je seznam zcela zrušit. Podmínkou však musí být v takovém případě existence záruk, že to nebude znamenat podvody a nekalou soutěž na jednotném trhu.

Podle obou možností by zůstala zachována aktuálně použitelná nulová i snížená sazba. Moscovici dal dnes jasně najevo, že osobně preferuje druhou z nabídnutých možností, která je podle něj pružnějším řešením.

Výpadky z příjmů z DPH - tedy rozdíl mezi očekávanými a skutečně vybranými penězi - dosáhly v EU v roce 2013 téměř 170 miliard eur (skoro 4,6 bilionu korun). Komise přitom odhaduje, že podvody snižují příjmy o zhruba 50 miliard ročně.

„Přicházíme o obrovskou sumu, kterou bychom mohli investovat do hospodářského růstu a pracovních míst. Je načase, abychom tyto peníze vymohli,“ poznamenal dnes Moscovici. Ještě letos proto chce komise představit opatření, která snahy členských zemí o výběr DPH podpoří. Výběr DPH je také jedním z tradičních zdrojů evropského rozpočtu.

EK bude dál posuzovat českou snahu o pilotní projekt k DPH

Evropská komise bude českou žádost o pilotní projekt testující zavedení režimu přenesené daňové povinnosti posuzovat v kontextu chystané reformy daně z přidané hodnoty (DPH), řekl eurokomisař pro hospodářské otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Český ministr Andrej Babiš tak zatím souhlas unijní exekutivy se svým dlouhodobě prosazovaným projektem nezískal.

Komisař prohlásil, že základem úvahy jeho týmu je snaha přistupovat k přeshraničním transakcím na unijním jednotném trhu stejně jako k domácím.

Komise si je podle něj vědoma české snahy o širší využití systému známého také jako „reverse charge“, kterou ministr Babiš opakovaně a s podporou několika dalších unijních zemí připomínal. „Musí to být viděno v širším kontextu tvorby definitivního systému,“ uvedl ale Moscovici.

Český rozhlas dnes s odvoláním na své zdroje uvedl, že komise nejprve plánuje vypracovat analýzu, která by ukázala, zda by takový systém měl vůbec smysl. Podle rozhlasu bude vypracování takového hodnocení trvat několik měsíců. Komise přitom už loni jednu podobnou žádost Česku zamítla.

České ministerstvo financí v reakci uvedlo, že dnešní návrhy komise nechávají rozšíření systému „otevřené dveře“. I české ministerstvo ale připomnělo, že pro definitivní režim DPH preferuje komise jinou variantu.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel

„I nadále věřím, že rozšíření možnosti uplatnit reverse charge je jednoduchým a efektivním řešením problému s karuselovými podvody a organizovaným zločinem, jejichž řešení patří k mým hlavním prioritám. Jsem rád, že Komise tuto možnost připustila a věřím, že se ji brzo podaří uvést v život,“ cituje Babiše tisková zpráva jeho úřadu.

Česko a další země žádaly možnost autonomního a rychlého rozhodování u transakcí nad 10 tisíc eur v oblastech, kde jsou zjištěny závažné podvody s touto daní. Praha si pilotní projekt představuje obdobně jako ten, který v roce 2008 chystala komise pro Rakousko. Tehdy systém, proti kterému se postavily některé unijní státy, nakonec spuštěn nebyl.

Přenesená daňová povinnost je založena na principu, že při poskytnutí služeb nebo zboží nepřiznává DPH prodejce, ale odběratel. Prodejce vystaví daňový doklad, kde proti běžnému daňovému dokladu výši DPH neuvede. Místo toho uvede, že výši daně je povinen doplnit a přiznat odběratel.

Cílem opatření je zamezit podvodům a spekulacím v souvislosti s platbou DPH především u takzvaných karuselových podvodů. Opatření se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

V materiálech pro média dnes unijní exekutiva upozornila, že systém může vést k jiným formám zneužití, včetně prodeje nezdaněného zboží na černém trhu, a znamenat může také zvýšení administrativních nákladů až o 40 procent.