Brusel představil akční plán proti terorismu, cílí na finance

Policejní operace v bruselské čtvrti Molenbeek

Policejní operace v bruselské čtvrti Molenbeek Zdroj: ctk/ap

Evropská komise dnes ve Štrasburku představila akční plán boje proti terorismu, který obsahuje tři pilíře. První se zaměřuje na to, jak vypátrat teroristy prostřednictvím sledování finančních toků a jak jim zabránit v přesouvání peněz, druhý si klade za cíl přerušení finanční zdrojů teroristů, což jsou například příjmy z ropy, z výkupných nebo z nezákonného obchodu s uměleckými předměty. Třetím pilířem je spolupráce se třetími zeměmi, řekl novinářům místopředseda EK Valdis Dombrovskis.

Akční plán přijala komise především na naléhání Francie, která zažila dva velké teroristické útoky, naposledy loni v listopadu v Paříži, kde zahynulo 130 lidí. K atentátu se přihlásili radikálové z Islámského státu.

„Musíme teroristy odříznout od (finančních) zdrojů, které využívají k páchání svých odporných zločinů,“ uvedl v tiskovém prohlášení eurokomisař Frans Timmermans. „Když odhalíme a narušíme financování teroristických organizací, omezíme tím jejich schopnost cestovat, nakupovat zbraně a výbušniny, plánovat útoky a šířit na internetu nenávist a strach,“ dodal.

Komise například navrhla zahrnout výměnné platformy pro virtuální měny do oblasti působnosti směrnice o praní peněz, aby se zabránilo jejich zneužití pro financování terorismu. Jde například o takzvané bitcoiny, které umožňují mezinárodní transakce mimo kontrolu finančních úřadů i tajných služeb a které zajišťují anonymitu.

Předplacené karty nebudou tak anonymní

Komise chce rovněž omezit anonymitu předplacených platebních karet, což je alternativa tradičních karet pro ty, kdo nemají účet v bance. Právě takové předplacené karty byly použity při přípravě pařížských atentátů z 13. listopadu. Tyto karty umožňují výběry z bankomatů i platby u obchodníků, aniž je možné vystopovat jejich vlastníka. Komise navrhla i snížení minimální částky nutné pro identifikaci majitele takové karty.

Podle komise jsou také potřeba silnější ochranná opatření u finančních toků ze třetích zemí, které jsou vysoce rizikové. Konkrétně by mělo jít o povinné kontroly transakcí ze zemí, jejichž vnitrostátní režimy týkající se praní peněz a boje proti financování terorismu vykazují „strategické nedostatky“.

IS vydělává miliony dolarů denně prodejem ropy. Kupuje ji i Evropa