Brusel slíbil Tunisku pomoc, zemědělcům usnadní přístup na evropský trh

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová

šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová Zdroj: ctk/AP

Evropská unie plánuje usnadnit přístup na svůj trh pro zemědělské zboží z Tuniska ve snaze pomoci severoafrické zemi, která se snaží vyrovnat s nedávným teroristickým útokem na turistické letovisko s desítkami mrtvých. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová zmínila konkrétní možnost zvýšení dovozních kvót na tuniský olivový olej.

V říjnu by podle Mogheriniové měla unie s Tunisem začít jednání o smlouvě o volném obchodu. EU také uvažuje, jak v budoucnu co nejlépe podpořit turistický průmysl v zemi, který tvoří významnou součást tuniské ekonomiky.

Útok osamělého teroristy na pláži tuniského letoviska Súsa si ale před necelým měsícem vyžádal skoro čtyři desítky obětí a mnoho zraněných. Řada evropských turistů po tragédii ze země odjela a mnozí si cestu do severoafrické země následně vůbec rozmysleli.

„Ze strany EU existuje velká politická vůle podpořit Tunisko v jeho snaze o demokratické změny v době velkých bezpečnostních výzev,“ prohlásila na tiskové konferenci Mogheriniová. Je podle ní v zájmu Evropy, aby Tunisko zůstalo modelovým příkladem pro region, který se potýká s velkými problémy.

„Tunisko prochází hlubokými a zásadními změnami,“ poznamenal premiér Síd. Teroristické útoky podle něj ukázaly, že bezpečnostní hrozby pro zemi jsou velmi závažné.

EU pomůže i s ochranou hranic

Stabilní bezpečnostní prostředí je podle Sída podmínkou rozvoje investic a ekonomiky. „Nyní máme velké hospodářské problémy. Turistický průmysl přímo zaměstnává 400 tisíc lidí, přes milion je na něm závislý nepřímo,“ uvedl premiér. Všech se tak letošní teroristické útoky dotkly.

Šéfka diplomacie EU Mogheriniová dnes také upozornila, že EU už podporuje bezpečnostní reformy. Příští rok by na tuto problematiku mělo být vyčleněno 23 milionů eur.

Český ministr Lubomír Zaorálek novinářům řekl, že EU může pomoci při ochraně tuniské hranice s Libyí. Země střední Evropy podle něj mají pro potíže tuniské vlády mimořádné pochopení.

„My jsme naštěstí nemuseli při našich přechodech k demokracii překonávat tak hrozivé bezpečnostní překážky,“ podotkl. ČR je podle něj připravena pomoci Tunisku v podpoře demokratického prostředí v zemi. Praha také nabízí odborníky na bezpečnost, konkrétní detaily ale bude ještě třeba dojednat.