Bruselu se nelíbí chystaný maďarský plot proti uprchlíkům

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropská komise nepodporuje budování plotů a doporučuje členským zemím EU řešit ostrahu svých hranic jiným způsobem. Reagovala tak na záměr Budapešti vybudovat na hranicích se Srbskem čtyři metry vysoký plot, aby zastavila příliv uprchlíků. Mluvčí EK ovšem zároveň zdůraznila, že ochrana hranic je plně v pravomoci členských zemí, které jediné mohou rozhodovat, jaké prostředky k tomu hodlají využívat.

„Teprve nedávno jsme zdi v Evropě strhli, neměli bychom je znovu budovat,“ poznamenala mluvčí komise Natasha Bertaudová se zřetelem na někdejší železnou oponu mezi Východem a Západem.

Už příští středu by mělo maďarské ministerstvo vnitra představit vládě konkrétní projekt jak vybudovat na 175 kilometrech hranice čtyři metry vysoký plot.

Podle maďarského ministra zahraničí Pétera Szijjártóa není výstavba v rozporu s mezinárodními závazky či dohodami. Připomněl, že obdobné bariéry vybudovaly Řecko s Bulharskem na hranicích s Tureckem a že Španělsko má na severu Afriky kvůli migrantům oplocená města Ceuta a Melilla.

Šokované Srbsko

Srbský premiér Aleksandar Vučić dal ale v bezprostřední reakci najevo, že je touto zprávou „překvapen a šokován“. Srbsko usiluje o sbližování s EU.

Maďarský premiér Viktor Orbán už minulý týden prohlásil, že Maďarsko je připraveno kvůli neustále rostoucímu počtu běženců uzavřít hranice se Srbskem. Bělehrad podle něj neřeší problém s migranty, kteří putují přes Srbsko a snaží se přes Maďarsko dostat dál do západní Evropy.

Evropský statistický úřad informoval, že zásadní část žadatelů o azyl v Maďarsku tvoří lidé z Kosova. V pořadí poprvé registrovaných žádostí o azyl bylo v EU Maďarsko v prvním čtvrtletí na druhém místě s 18 procenty. Celých 40 procent všech uprchlíků požádalo o azyl v Německu.

Zodpovědnost je na státech

Podle mluvčí Evropské komise mají skutečně za ochranu vnějších hranic EU odpovědnost příslušné členské země a je na nich, jaké prostředky k tomu zvolí. „Nicméně každé opatření musí být plně v souladu s evropským právem a mezinárodními závazky včetně respektu k lidským právům,“ poznamenala Bertaudová.

Na novinářský dotaz pak uvedla, že Budapešť s Bruselem přímo o této věci žádný dialog nevedla. Připomněla ale, že ministři vnitra všech zemí EU se v pondělí na schůzce v Lucembursku otázkou nelegální migrace zabývali.