Buď South Stream, nebo členství v EU, vzkazuje Brusel do Bělehradu

Stavba plynovodu South Stream

Stavba plynovodu South Stream Zdroj: South Stream

Evropská komise se chystá postavit Srbsko před zásadní rozhodnutí. Pokud Bělehrad dodrží smlouvu s Ruskem a postaví plynovod South Stream, jeho vyhlídky na přistoupení k EU tím významně utrpí.

„Mezivládní dohoda mezi Srbskem a Ruskem o výstavbě plynovodu South Stream není v souladu s evropským právem,“ uvádí komise v každoroční zprávě o rozšíření, z niž cituje server Euobserver.com. „Srbsko by nemělo zahájit práce na stavbě South Streamu, dokud nebude tato dohoda odpovídat právu EU.“ Brusel zprávu zveřejní ve středu.

Podobné varování obsahuje i plán přístupových rozhovorů na dalších 12 měsíců. I ten komise vydá ve středu. „Zmíníme se o významu deregulace, cenové transparentnosti a přístupu třetích stran k přenosovým soustavám,“ uvedl zdroj Euobserveru.

Stavbu zastavilo i Bulharsko

Podle evropského práva nesmí energetické firmy zároveň distribuovat palivo a vlastnit plynovody. Zároveň musí umožnit konkurenci, aby využívala jejich plynovody a ropovody.

Rusko podepsalo smlouvu o South Streamu se Srbskem v roce 2008, stavba plynovodu měla začít letos. Podobné smlouvy jako se Srbskem Rusko podepsalo i s Bulharskem, Chorvatskem, Maďarskem, Řeckem a Slovinskem.

Plánovaná trasa plynovodu South StreamPlánovaná trasa plynovodu South Stream | South StreamPlánovaná trasa plynovodu South Stream

Komise následně pod hrozbou pokut vyzvala členské země, aby spolupráci s Rusy zastavily. Nakonec uposlechlo i Bulharsko, které stavbu plynovodu označovalo za národní prioritu.

EU s rozšiřováním váhá

Válka na Ukrajině posiluje obavy EU, že South Stream, který se vyhne tomuto strategickému státu, posílí závislost osmadvacítky na ruském plynu. Podle pondělního prohlášení nastupující komisařky pro zahraniční vztahy Federiky Mogherini nenastaly pro projekt ty pravé „politické okolnosti“.

Je ale otázkou, do jaké míry může tlak EU zafungovat. Nastupující předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker totiž nedávno prohlásil, že v následujících pěti letech tak jako tak k dalšímu rozšíření EU nedojde. Odcházející komisař pro rozšíření Štefan Füle pak poznamenal, členské státy trpí „únavou z rozšiřování“.