Bude příští papež z Latinské Ameriky? Šanci neztrácí ani litoměřický rodák

Arcibiskup v Sao Paulu Odilo Scherer

Arcibiskup v Sao Paulu Odilo Scherer Zdroj: CC BY 3.0 BR: Valter Campanato/ABr

Poprvé v historii by v čele katolické církve mohla stanout osobnost z jiného světadílu než z Evropy. Uvedla to agentura Reuters po dnešním nečekaném oznámení plánované rezignace papeže Benedikta XVI., který se chystá z vlastní vůle opustit svůj úřad 28. února. V nadcházející volbě mají velké šance latinskoameričtí duchovní.

V Latinské Americe žije v současnosti 42 procent z 1,2 miliardy katolických věřících, zatímco Evropa představuje již pouze 25 procent katolické populace.

O jménu nového papeže, který vystřídá německého rodáka Benedikta XVI. a jeho polského předchůdce Jana Pavla II., rozhodne volební sbor kardinálů. Dva vysocí představitelé Vatikánu nedávno nečekaně otevřeně naznačili možné nástupce, a Latinská Amerika je očividně v centru diskusí.

„Znám množství biskupů a kardinálů z Latinské Ameriky, kteří by mohli převzít odpovědnost za celosvětovou církev,“ prohlásil německý arcibiskup Gerhard Müller, jenž působí jako prefekt Kongregace pro nauku víry, což je úřad, který před ním zastával právě odstupující papež. „Církev hlásá, že křesťanství se nesoustřeďuje pouze na Evropu,“ zdůraznil Müller v předvánočním rozhovoru pro list Rheinische Post.

Budoucnost církve není v Evropě

Švýcarský kardinál Kurt Koch, který je hlavou Papežské rady pro jednotu křesťanů, obdobně curyšskému deníku Tages-Anzeiger řekl, že budoucnost katolické církve není v Evropě.

„Bylo by dobré, kdyby na příštím konkláve byli kandidáti z Afriky či Jižní Ameriky,“ konstatoval ohledně volby, jež se uskuteční za zavřenými dveřmi v Sixtinské kapli ve Vatikánu. Na otázku, zda by dal přednost neevropskému kandidátovi před kandidátem evropským v případě jejich stejné způsobilosti, odpověděl, že ano.

Pokud je skutečně Latinská Amerika na řadě, pak nejsilnějšími uchazeči by měli být Odilo Scherer, který působí jako arcibiskup obří diecéze brazilského Sao Paula, či Argentinec italského původu Leonardo Sandri, který nyní stojí v čele Kongregace pro východní církve.

Africkým favoritem se zdá být Peter Turkson z Ghany, který teď vede Papežskou radu pro spravedlnost a mír.

Polovina kardinálů, kteří jsou oprávněni hlasovat, pochází z Evropy, přestože na tomto světadílu žije jen čtvrtina světových katolíků. Jestliže se konkláve nakonec přikloní ke starému kontinentu, je podle expertů na záležitosti Vatikánu na vedoucí pozici milánský metropolita Angelo Scola. Bez šancí ale údajně nezůstává ani vídeňský kardinál Christoph Schönborn, který se narodil v roce 1945 na Litoměřicku a který je žákem a důvěrníkem papeže Benedikta XVI.