Buffettova daň pro nejbohatší Američany neprošla

Warren Buffett

Warren Buffett Zdroj: profimedia

Republikáni v noci na dnešek v americkém Senátu podle očekávání zablokovali plán prezidenta Baracka Obamy na zavedení minimální daně pro nejbohatší Američany. Šéf Bílého domu chtěl, aby lidé vydělávající více než milion dolarů ročně odváděli státu ze svých příjmů nejméně 30 procent. Podle prezidenta by to bylo spravedlivější, protože nyní bohatí často daní své výdělky nižším procentem než například členové střední třídy.

S nápadem na zavedení daně původně přišel miliardář Warren Buffett, a proto se jí říká Buffettovo pravidlo. Obama se za návrh opakovaně postavil. Upozorňoval přitom například na to, že miliardářova sekretářka daní své příjmy větším procentem než její zaměstnavatel. Americká média upozorňují, že podobně je na tom ostatně i sekretářka šéfa Bílého domu. Obama k přijetí návrhu zákona v minulých dnech opakovaně vyzýval.

O Buffettově nápadu na zdanění bohatých čtěte více:

Miliardář Buffett má recept na krizi: vyšší daně pro bohaté

Je Buffett pokrytec? Sám by měl platit vyšší daně, tvrdí kritici

Republikáni, kteří a priori odmítají jakékoliv zvyšování daní, ale v Senátu využili možnosti nepustit vůbec normu k projednávání. V horní komoře amerického parlamentu sice mají menšinu, podle senátních pravidel je ale natolik početná, že umožňuje blokovat návrhy zákonů. Demokraté je nemají jak přehlasovat. Obamova iniciativa tak minimálně do listopadových prezidentských a kongresových voleb zřejmě nemá šanci, byť senátní demokraté chtějí zákon předkládat znovu a znovu.

Obama v prohlášení pro tisk Buffettovo pravidlo označil za věc selského rozumu, která by ukončila nepotřebné daňové úlevy pro bohaté zavedené za jeho předchůdce George Bushe. Zároveň kritizoval republikány, že hájili zájmy nejbohatších na úkor střední třídy. „V čase, kdy musíme řešit významné deficity a dělat důležité investice, abychom posílili ekonomiku, si jednoduše nemůžeme dovolit utrácet peníze za daňové úlevy, které nejbohatší Američané nepotřebují a nepožadovali,“ uvedl.

Nejvyšší sazba pro daň z příjmu nyní v USA představuje 35 procent, mnoho bohatých ale ve skutečnosti platí méně. Například republikánský uchazeč o nominaci na prezidenta Mitt Romney s majetkem kolem 250 milionů dolarů podle svého daňového přiznání v uplynulých dvou letech platil daň asi 14 procent ze shodných příjmů zhruba 21 milionů dolarů. Většina jeho příjmů totiž pocházela z kapitálových výnosů, kde je nižší sazba.

Buffett spolu s Obamou argumentují tím, že minimální daň pro nejbohatší Američany by byla spravedlivější. „Záměrem takzvaného Buffettova pravidla je mít daň pro lidi s vysokými příjmy, kteří se vyhýbají placení velké části dani z příjmu,“ uvedl již dříve šéf Obamových ekonomických poradců Alan Krueger. „Vlastně tak nejde o novou daň. Jenom bychom zdanili lidi s vysokými příjmy vyhýbající se placení daně z příjmu na úroveň ostatních lidí s vysokými příjmy,“ dodal.

Republikáni ale mimo jiné tvrdí, že Buffettovo pravidlo by tvrdě dopadlo na majitele malých firem. Mluvčí Romneyho kampaně Gail Gitchová pak podle deníku The New York Times podotkla, že Obama je „první prezident v dějinách, který otevřeně vede kampaň za znovuzvolení a chce zvyšovat daně“. Nová daň by se dotkla asi 35 procent z nejbohatších Američanů.

Republikáni také namítají, že opatření by federálnímu rozpočtu za deset let vyneslo 47 miliard dolarů, zatímco zadlužení země by ve stejném období vzrostlo o sedm bilionů dolarů. Daň by tak podle nich problém obrovských deficitů americké státní kasy nevyřešila. Spojené státy nyní dluží více než 15,5 bilionu dolarů.