Bulhaři pokračují v protestním maratonu

Protivládní demonstrace prozatím vyvrcholily nenásilnou blokádou parlamentu minulou středu, kvůli níž museli politici strávit v budově noc

Protivládní demonstrace prozatím vyvrcholily nenásilnou blokádou parlamentu minulou středu, kvůli níž museli politici strávit v budově noc Zdroj: reuters

S trochou nadsázky lze říci, že Bulhaři letos zatím nejvíce času strávili demonstrováním. Na sklonku zimy vyrazili do ulic kvůli vysokým cenám elektřiny. Vynutili si odchod vlády Bojka Borisova a předčasné volby. Poté, co z nich vzešla vláda Plamena Orešarského, začaly protesty nanovo. Tentokrát kvůli jmenování šéfa tajných služeb. Parlament ho zrušil, akce přesto pokračují. Už téměř padesát dní. Nespokojenci tvrdí, že zkorumpovaný je celý politický systém.

Vláda se přitom po hlasování rodila ztěžka a je velmi křehká. Podporují ji socialisté a strana turecké menšiny za tichého souhlasu nacionalistů. Orešarski při svém nástupu slíbil stabilizovat veřejný život a vytvořit podmínky pro hospodářský růst. Představil také ambiciózní plán na podporu nízkopříjmových skupin obyvatelstva.

„Nebezpečí a politická krize ovlivňují byznysové klima, ale my máme jasný plán akce, který tlačíme vpřed,“ prohlásil premiér v pátek. Vláda podle něj stále věří, že se jí podaří dosáhnout předpokládaného růstu HDP o jedno procento. Připustil však, že nepokoje hlavní záměry vlády komplikují, jelikož k jejich realizaci je zapotřebí široké podpory.

Vyjít vstříc demonstrantům ale nemíní. „Když mluvíme o rezignaci, je to jednoduché osobní rozhodnutí, ale bylo by nezodpovědné pro stát. Neslyšel jsem přesvědčivé argumenty, jak by rezignace automaticky vyřešila problémy této země,“ zdůrazňuje. Do demonstrací se v Sofii každý den zapojují zejména mladí lidé. Neodradilo je ani horké počasí, jejich počet někdy přesahuje deset tisíc. Podle průzkumů mají podporu většiny obyvatel. „Jsem jednašedesát let starý, ale takovéto věci jsem ještě neviděl,“ poznamenal k vytrvalosti protestujících bulharský ombudsman Konstantin Penčev.

Uplynulý týden akce nabraly na intenzitě a vyústily v blokádu parlamentu. Uvízlé politiky a novináře musela evakuovat policie za pomoci opancéřovaných vozů. Při střetech bylo zraněno několik lidí. Protesty ale nemají žádného výrazného vůdce, politici je proto až na zmíněný exces mohou snadno ignorovat.

Kontinuální demonstrace si však všímají v cizině. „Dobrá vláda je bulharskou záležitostí. Je ale i evropskou záležitostí. Kvůli daňovým poplatníkům a také proto, že jsou naše ekonomiky propojené, a jednoduše proto, že spojené jsou nyní i naše osudy,“ uvedli nedávno ve svém společném stanovisku v narážce na evropské fondy velvyslanci Německa a Francie.

Podle analytiků je nyní velmi těžké odhadnout, jak se bude situace vyvíjet. Mnozí míní, že Orešarského kabinet má rezignovat a do jara by se měly uskutečnit další volby. Jiní souhlasí s premiérem, že by to k ničemu nebylo. Přinejmenším do okamžiku, než se podaří nastartovat reformy.

Nesnesitelná situace
Podle průzkumu zveřejněného v sobotu organizací Open Society Institute téměř tři čtvrtiny Bulharů považují život ve své zemi za nesnesitelný. Pouze dvě procenta dotázaných popsala současnou situaci jako normální a zbylí se nevyjádřili. Průzkum také zjistil, že téměř 40 procent lidí si přeje okamžitou rezignaci vlády.