Bývalý egyptský diktátor míří na svobodu

Bývalý egyptský prezident Mubarak

Bývalý egyptský prezident Mubarak Zdroj: profimedia.cz

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak už nečelí obvinění z korupce a brzy bude propuštěn na svobodu. Uvedl to jeho advokát. Osvobození Mubaraka, jehož pád stál na počátku vlády Muslimského bratrstva, může posílit napětí v zemi.

Mubarak byl zatčen v únoru 2011 poté, co jeho mnohaletou vládu podporovanou armádou ukončila vlna nepokojů v arabském světě. Následnou vládu Muslimského bratrstva v čele s prezidentem Muhammadem Mursím ukončila v červnu armáda v reakci na další vlnu protestů. Boj vojáků proti bratrstvu je nejkrvavějším konfliktem v moderní historii země.

„Zbývá už jen vyřídit jednoduchou administrativu, což by nemělo trvat více než 48 hodin. Měl by být propuštěn na konci týdne,“ uvedl Mubarakův právník Fareed Deeb. Zdroje agentury Reuters ovšem tvrdí, že bývalý egyptský vůdce si na konečné rozhodnutí o svém propuštění počká asi dva týdny.

Mubarak byl loni odsouzen k doživotnímu vězení za to, že nedokázal zabránit zabíjení demonstrantů během revolty, která jej připravila o prezidentský úřad. Proti rozsudku se odvolal jak prokurátor, tak Mubarakův obhájce. Prezident ale může být propuštěn na svobodu i před ukončením odvolacího řízení.

Od zásahu armády proti vládě Muslimského bratrstva už v Egyptě zemřelo nejméně 850 lidí včetně 70 policistů a vojáků.

Na Sinajském poloostrově, který je od Mursího pádu dějištěm častých útoků na bezpečnostní složky, dnes islámští militanti zabili nejméně 24 policistů. Nejméně 36 islamistů zemřelo v neděli za nejasných okolností ve vazbě. Zatímco Muslimské bratrstvo hovoří o „vraždách“, podle úřadů zadržení zahynuli během nepodařeného útoku na věznici.

Evropa a USA sledují dění v Egyptě s obavami. Evropští diplomaté připravují setkání v Bruselu, na němž by měli rozhodnout o půjčkách a finanční pomoci za pět miliard eur, které EU přislíbila Egyptu. Vysoce postavený evropský diplomat ale Reuters řekl, že EU, Spojené státy a arabské země mají na rozhodování egyptských generálů jen malý vliv.

USA, které jsou od míru Egypta s Izraelem v roce 1979 jedním ze spojenců země, už odvolaly plánované společné vojenské cvičení a odložily dodávku čtyř stíhaček F-16. Každoroční pomoc ve výši 1,55 miliardy dolarů ale nezastavily.