Cameron chce spolupracovat se zeměmi EU mimo eurozónu

David Cameron

David Cameron Zdroj: reuters

Británie hodlá spolupracovat s členskými zeměmi Evropské unie mimo eurozónu, aby řešení dluhové krize neohrozilo jejich zájmy. Prohlásil to premiér David Cameron, který je v současné době na návštěvě Austrálie, kde se účastní summitu britského společenství. Premiér připomněl, že Evropská komise má povinnost dohlížet na celý blok 27 států a vyjádřil obavy z rozhodování pouze některých členů skupiny 17 zemí platících eurem o osudu celé unie.

Možnost Londýna podílet se na jednání o evropské reformě je údajně ohroženo skutečností, že má status evropského finančního centra a je pod „stálým útokem bruselských směrnic,“ prohlásil Cameron. Británie se rovněž obává možných změn obchodních podmínek na evropské jednotném trhu.

„Je tu mnoho věcí, které dělá eurozóna společně. Setkává se na vlastních jednáních, vytváří mašinérii, která vzbuzuje otázky, jestli se jedná o sdružování úzké skupiny,“ uvedl britský premiér, který se ve středu účastnil bruselského summitu eurozóny.

Evropští lídři se v Bruselu dohodli na posílení kapacity takzvaného záchranného fondu eurozóny (EFSF), na odpisu poloviny řeckých dluhů a na posílení kapitálu evropských bank.

Po summitu eurozóny jednal Cameron s některými představiteli z desítky států ležících mimo eurozónu, mimo jiné z Česka, Švédska, Polska a Dánska. „Je tu obecná shoda, že sdružování států je významné téma a že bychom měli spolupracovat na opatřeních, která nás zajistí,“ prohlásil.

Cameron připomněl, že někteří členové EU se najednou rozhodli, že setkání ministrů financí EU, stanovené na středu bylo zrušeno. „Je důležité, aby instituce sedmadvacítky a komise dělaly svoji práci a dohlížely na 27 států,“ dodal.

Cameronovy snahy o udržení podílu na rozhodování o EU přichází v době, kdy byl obviněn francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, že se snaží být u rozhodování, ale zároveň se podbízet euroskeptikům tím, že z dálky poučuje Evropu a škodolibě se vyjadřuje ke krizi eura.

Cameron stále tvrdí, že v britském zájmu je zůstat v EU, neboť tak může lépe obhajovat zájmy britského odvětví finančních služeb.