Cameron: Když to bude nutné, nasadíme proti vytržníkům armádu

David Cameron

David Cameron

Pokud nebudou nepokoje ve Velké Británii ustávat, mohla by policii s jejich potlačením pomoci i armáda. Prohlásil to dnes britský ministerský předseda David Cameron s tím, že učiní „vše nezbytné, aby byly obnoveny vláda zákona a pořádek“.

„Zahájili jsme skutečný protiútok,“ vzkázal Cameron pouličním gangům. Připustil zároveň, že policie nepokoje zprvu podcenila a nasadila na jejich potlačení málo sil. Nyní je jen v ulicích Londýna 16 tisíc policistů, tedy třikrát více, než obvykle. A pokud by ani to nestačilo, připadá v úvahu i zapojení armády, řekl britský premiér. Úřady si také posvítí na sociální sítě, a pokud dojdou k závěru, že přispěly k organizování současných protestů, budou v případě budoucích nepokojů omezovat jejich provoz.

Vláda tak sahá ke stále tvrdším zbraním, které by mohly pokračující násilnosti zastavit. Již dříve dostala policie povolení použít proti demonstrantům v případě nutnosti vodní děla a gumové projektily. Nyní smí také požádat podezřele vypadající osoby o odkrytí tváře, což by mohlo vadit hlavně početné muslimské komunitě, která v Británii žije.

Zločinecká menšina

Zostřuje se také Cameronova rétorika, výtržníky nyní nazývá „zločinnou menšinou“. „Vypátráme vás, dopadneme vás, zúčtujeme s vámi, potrestáme vás. Zaplatíte za to, co jste udělali,“ prohlásil. Starosta Londýna Boris Johnson již dříve řekl, že násilnící „budou čelit trestu a budou svých činů trpce litovat“.

Následky nočních nepokojů v Londýně.Následky nočních nepokojů v Londýně.|wikimedia.org/SenseiichNoční boje za sebou nechávají vyhořelá auta a domy

Podle premiéra za nepokoji nestojí chudoba v předměstských čtvrtích, ale pouliční gangy „převážně mladých mužů, kteří pocházejí z disfunkčních rodin“. Británie potřebuje systém odměňující občany za práci či více kázně ve školách, dodal. S tímto postojem ale nesouhlasí představitelé místních komunit. Podle nich vyšli lidé do ulic kvůli škrtům v sociální oblasti a vysoké nezaměstnanosti mladých.

Díky vysokému počtu policistů v ulicích a pruskému dešti nepokoje v noci na dnešek utichly. Policie zatkla od začátku demonstrací 1200 lidí, kteří zavalili cely a přinutily místní soudy jednat i v noci.

Následky nočního rabování v Londýně.Následky nočního rabování v Londýně.|wikimedia.org/Mark LNásledky nočního rabování v Londýně

Obrázky výtržníků rabujících v obchodech, zapalujících budovy a auta a bojujících s policií narušily image Británie jako země, která dokáže zajistit bezpečnost během olympijských her, které v Londýně začínají za necelý rok. Podle britské asociace pojišťoven se náklady pojišťoven na odškodnění za zničené majetky dostanou přes 200 milionů liber (5,52 miliardy korun). Vláda slíbila, že lidem nahradí i ty majetky, které nebyly pojištěné.

Hořící obchod s potřebami na večírky.Hořící obchod s potřebami na večírky.|wikimedia.org/Andy ArmstrongHoříčí obchod s potřebami na pořádání večírků