Cameron spoléhá v boji proti přistěhovalcům na Německo

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Britský premiér David Cameron není ve svém boji proti přistěhovalcům z chudších částí Evropské unie osamocen, stejný pohled s ním sdílí i Německo. Brusel země varuje před pravicovým populismem.

„Svobodný pohyb v rámci Evropy by měl být méně svobodný,“ napsal Cameron v komentáři pro deník Financial Times a odstartoval tak boj za omezení přílivu ekonomických imigrantů z jiných částí EU. Z Bruselu se Camerona za jeho návrh ohrožující jedno ze základních práv Evropské unie snáší ostrá kritika.

Britský premiér ale neprosazuje svůj návrh na vlastní pěst. Podle týdeníku Der Spiegel si Velká Británie, Německo, Nizozemsko a Rakousko už v dubnu ve společném dopise stěžovaly u Evropské komise, že imigranti nadměrně zatěžují jejich sociální systémy, a dožadovali se finanční pomoci. Kritické pasáže na toto téma se objevují i v čerstvé koaliční smlouvě německých CDU-CSU a SPD. Budoucí vláda v ní navrhuje změnu německých i evropských zákonů, „aby se omezily pobídky vybízející migranty k využívání sociálních systémů“. Také výjimky pro čerpání podpory v nezaměstnanosti by měly být „zpřesněny“.

V Rakousku a Nizozemsku je už ticho

Cameronovy návrhy jsou těm německým velmi podobné. Britský ministerský předseda chce omezit volný pohyb osob z těch zemí EU, jejichž hrubý domácí produkt na hlavu nedosahuje určité úrovně. Přistěhovalci do Británie by nově měli nárok na podporu v nezaměstnanosti až po třech měsících a pobírat by ji směli nejdéle půl roku. Pokud ani poté nebudou mít „dobré vyhlídky na získání práce“, čeká je vyhoštění.

Znepokojení politiků souvisí s tím, že od ledna se všechny evropské pracovní trhy otevřou Rumunům a Bulharům. Obavy Vídně a Haagu z přílivu přistěhovalců ale od dubna zřejmě vyprchaly. Mluvčí rakouského ministerstva vnitra nepovažuje „sociální turistiku“ za problém, Nizozemci se zabývají především tím jak nově příchozím zajistit stejné příjmy, jakými disponují místní.

Británie si musí rozmyslet, co chce, varuje Redingová

Podle evropské komise se problém zveličuje. „Žádný z členských států dosud nedokázala předložit důkazy, že sociální turistika existuje,“ uvedl mluvčí komisaře pro sociální otázky László Andora. Podíl nepracujících přistěhovalců z jiných zemí eur je ve většině zemí pod pěti procenty, převážně jde o studenty a důchodce.

Výrazně ostřejší je kritika komisařky pro justici Viviane Redingové. Londýn by podle ní měl zvážit své další setrvání v EU. „Pokud chce Velká Británie opustit společný trh, pak by měla říkat takovéto věci,“ řekla Redingová deníku Die Welt. „O právu na volný pohyb nelze vyjednávat… Kdo chce využívat volného pohybu služeb, zboží a kapitálu na našem vnitřním trhu, musí přijmout i volná pohyb osob,“ uzavřela.