Cameron ve středu odstoupí, premiérský úřad převezme Mayová

Nastupující britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová

Nastupující britská ministerská předsedkyně Theresa Mayová Zdroj: ctk/ap

Britský premiér David Cameron ve středu odstoupí z funkce a uvolněného úřadu se ujme nynější ministryně vnitra Theresa Mayová. Vedení konzervativců již Mayovou prohlásilo za novou předsedkyni strany. Cestu pro nečekaně rychlou výměnu v čele vlády otevřela náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová, která se překvapivě stáhla ze souboje s Mayovou o vedení Konzervativní strany a tím i o premiérský post.

Cameron v reakci na krok Leadsomové řekl, že v úterý se naposledy zúčastní zasedání vlády, ve středu pak bude rovněž naposledy v premiérské funkci odpovídat na dotazy poslanců a poté navštíví královnu Alžbětu II., aby jí předal rezignaci. Následně se premiérského úřadu ujme Mayová.

Postavení Mayové již potvrdilo také vedení strany, což bylo spíše formalitou. Ministryně vnitra řekla, že je rozhodnutím strany poctěna a že ho přijímá s pokorou. Znovu také zopakovala, že brexit je nevyhnutelný a že její vláda učiní vše, aby se odchod Británie z Evropské unie stal pro Spojené království úspěchem. Zároveň chce představit novou, jasnou a pozitivní vizi budoucnosti země.

Za ministryni vnitra se během dne postavili například ministr spravedlnosti Michael Gove nebo lídr kampaně za odchod Británie z EU Boris Johnson, tedy dvojice mužů, o nichž se ještě nedávno mluvilo jako o favoritech na premiérský post.

Leadsomová rychle ztratila podporu

Mayovou podpořila také protikandidátka Leadsomová, které v kampani ublížilo vyjádření o tom, že je pro úřad kompetentnější, protože je matkou, zatímco Mayová je bezdětná. V dnešním prohlášení uvedla, že necítí pro svou kandidaturu uvnitř strany dostatečně silnou podporu. Země podle ní nyní potřebuje co nejstabilnější vládu a jistotu ohledně budoucího vedení, kterou by devítitýdenní kampaň před vnitrostranickými volbami nepřinesla.

Vývoj na britské politické scéně po červnovém rozhodnutí o brexitu pozorně sleduje celá Evropa, protože především na nové premiérce bude záležet, kdy Británie spustí proces svého vystoupení z EU.

Před referendem zastávala Mayová názor, že Spojené království by mělo zůstat součástí Evropské unie, do kampaně se ale na rozdíl od Camerona nezapojila. Před plebiscitem o ní média informovala jako o euroskeptické političce.

Theresa May (59)
Před začátkem své politické kariéry působila Mayová v Bank of England. Poslankyní za konzervativce je od roku 1997, velmi záhy se dostala na post stínové ministryně, nejprve školství, později dopravy.
Dáma známá svou zálibou v pestře zbarvených lodičkách dlouhodobě prosazuje modernizaci konzervativní strany. Na partajní konferenci v roce 2003 ve známém proslovu sdělila členům strany, že veřejnost je často vnímá jako členy „špinavé strany“. Získala si tím řadu příznivců i dlouholetých nepřátel.
V roce 2010 Mayová usedla na post ministryně vnitra, čímž se stala nejvýše postavenou britskou političkou. Je zároveň jedním z nejdéle sloužících šéfu tohoto rezortu. Velký úspěch znamenala v roce 2013, když se jí podařilo prosadit vyhoštění radikálního duchovního abú Katada. Na stejném úkolu selhalo několik jejích předchůdců.
Na hlavu ministryně vnitra ale padá i nesplněný slib vlády snížit čistou migraci do Británie na sto tisíc lidí ročně. Navíc podporovala setrvání Británie v EU, ačkoliv se v kampani nijak významně neangažovala.