Cameron: Za vzestup IS může přitažlivost jeho ideologie. Potlačíme ji

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: CTK

Britský premiér David Cameron dnes představí v rámci boje proti islámskému terorismu pětiletý plán, jehož cílem je oslabit přitažlivost muslimského extremismu. Podle Camerona je nutné potlačit ideologii, která přitáhla tolik mladých lidí k Islámskému státu (IS).

Předseda britské vlády odmítá názory, že by k vzestupu Islámského státu a jeho popularitě mezi muslimy na Západě přispěla zahraniční politika západních zemí. Podle něj takovéto extremistické postoje existovaly již dlouho před válkou v Iráku.

Je nutné zpochybnit názor, že lidé se radikalizují kvůli historickým nespravedlivostem, nedávným válkám, chudobě a utrpení, prohlásí Cameron ve svém projevu. „Kořenem hrozby, které čelíme, je extremistická ideologie sama,“ domnívá se Cameron, podle něhož je zapotřebí nejprve pochopit, co je na islamismu tak atraktivní.

„Když lidé říkají: Je to kvůli zapojení do války v Iráku, že lidé útočí na západní cíle, měli bychom je upozornit, že 11. září bylo před iráckou válkou,“ soudí Cameron s poukazem na útoky teroristické sítě Al-Káida na New York a Washington z roku 2001.

„Jiní lidé tvrdí, že teroristé jsou hnáni ke svým akcím chudobou. Ti ale opomíjejí skutečnost, že mnoho teroristů má veškeré výhody prosperujících rodin a západní univerzitní vzdělání. Netvrdím, že tyto otázky nejsou důležité. Ale nenechme se zmást. I kdybychom se vypořádali s těmito problémy, našli by se v naší zemi a v dalších státech lidé, které by to táhlo k islámskému extremismu,“ domnívá se Cameron.

Britský premiér považuje boj s islamismem za „boj naší generace“ a chce učinit z potlačení muslimského extremismu v Británii prioritu politiky příštích pěti lety. Jedním z důvodů šíření extremistických názorů je malá míra integrace muslimů do společnosti.

„I přes veškeré úspěchy naší demokracie respektující různé rasy a náboženská vyznání čelíme tragické skutečnosti, že se v naší zemi rodí a že zde vyrůstají lidé, kteří se neidentifikují s Británií,“ argumentuje.

Podle Camerona bude zadána studie, která se bude zabývat tím, jak zajistit, aby se všichni lidé v zemi naučili anglicky, aby se zvýšila zaměstnanost příslušníků etnických menšin, včetně žen, a aby státní úřady lépe spolupracovaly s místními orgány při posilování integrace a vytváření příležitostí pro mladé lidi z nejizolovanějších komunit. Cílem má být vytvořit z Británie stmelenější národ, v němž by mladí muslimové cítili, že mají podporu.

Aktivnější roli v boji proti Islámskému státu musí podle Camerona hrát i sama muslimská obec v zemi

Mladí muslimové jsou přitahováni k islámskému fundamentalismu stejným způsobem, jako byli mladí Němci přitahováni k fašismu ve 20. století, prohlásí Cameron. Islamismus se zakládá na stejných nesnášenlivých myšlenkách „diskriminace, fanatismu a segregace“, které vedly k nástupu Hitlera a které stále existují v krajní pravici.

„Jako jakákoli extremistická doktrína může (také islamismus) působit povzbudivě, zvlášť pak pro mladé lidi,“ konstatuje britský premiér.

Aktivnější roli v boji proti Islámskému státu musí podle Camerona hrát i sama muslimská obec v zemi. „Přívrženci radikálního islámu jsou totiž při debatách více slyšet než jiné hlasy… Mnoho silných, pozitivních muslimských hlasů naopak v těchto diskusích zaniká,“ řekne.