Celosvětový průzkum: každý druhý šéf demotivuje podřízené

Pracovní porada, ilustrační foto

Pracovní porada, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Motivačními programy pro své podřízené se řídí stále málo manažerů. Z průzkumu, který uskutečnila poradenské společnost Hay Group mezi 95 tisíci řídícími pracovníky vyplývá, že šéfové zaměstnancům neposkytují motivační prostředí a raději požadují slepé plnění příkazů a směrnic.

Z průzkumu vyplývá, že v Evropě je nejhorší situace v Itálii, Nizozemsku, Španělsku a Belgii. O něco lepší je stav v Německu. Tam motivační programy pro zvýšení výkonu zaměstnanců využívá 37 procent šéfů. Patnáct procent chce motivační programy ve svých firmách zahájit, ale 49 vedoucích pracovníků o motivačních programech vůbec nepřemýšlí a trvá na striktních rozkazech. Českou republiku uvedený průzkum nezahrnuje.

Celosvětovému žebříčku drsných šéfů vévodí Japonsko, následované Indií a Chile. V Japonsku o motivaci pro zaměstnance vůbec neuvažuje 73 procent manažerů, v Indii se jedná 70 procent a v Chile 67 procent . O něco vstřícnější jsou k motivaci Američané. Tam již některý z motivačních modelů využívá 48 procent firemních manažerů.

„Mnoho manažerů po celém světě se znovu a znovu rozhoduje, jaký styl vedení je vhodné použít. Otázkou je zda motivační, nebo direktivní,“ říká Thomas Gruhle, člen představenstva společnosti Hay Group. Celosvětově v současné době dominuje direktivní styl vedení.

„To znamená, že manažer očekává, že podřízení budou jeho pokyny plnit doslova a v plném rozsahu. Podřízený tak nedostane žádný prostor k vlastní kreativitě a jeho výkon v důsledku poklesne,“ vysvětluje Gruhle na serveru Welt.de.

Mnohde přebujelé firemní směrnice jsou podle jeho názoru škodlivé zejména v práci s mladými lidmi. „Pro tvořivost a iniciativu zaměstnanců jsou další a další nařízení jako jed. Zabíjejí veškerou motivaci a kreativitu,“ říká Gruhle.
„Všechny naše studie ukazují, že sofistikovaný mix manažerských stylů výrazně přispívá ke zlepšení podnikatelského prostředí,“ řekl Gruhle. Lepší firemní klima pak má pozitivní vliv i na zisk společnosti.

Jan Mládek: Pravice se řídí metodou „vyhladovíme bestii“