Cena emisních povolenek poroste. Europoslanci schválili reformu trhu

iluistrační foto

iluistrační foto Zdroj: ctk

Evropský parlament dnes schválil reformu uvadajícího trhu s emisními povolenkami, která by po roce 2019 měla vést k jejich vyšší ceně a k tomu, že se podnikům opět začnou vyplácet investice do ekologičtějších provozů. Přebytečné povolenky by měly nově směřovat do takzvané rezervy tržní stability (MSR), z níž mají být povolenky na trh uvolňovány pouze v případě zvýšené poptávky.

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005. Tehdy se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění průmyslových škodlivin do ovzduší, po jejichž překročení už je nutné kupovat povolenky. Ekonomická krize posledních let však způsobila, že povolenek je na trhu nadbytek; jejich ceny tím pádem klesaly a celý systém přestal plnit svou funkci. Ceny povolenek se podle původního plánu měly pohybovat kolem 30 eur za tunu CO2, nyní je cena sotva třetinová.

Cíl: omezit emise CO2 do roku 2030 o 40 procent

„MSR je základní nástroj, který umožní, aby ceny CO2 podpořily inovace v odvětví energetických úspor. Tato reforma umožní Evropě dosáhnout cíle omezit emise CO2 do roku 2030 o 40 procent,“ uvedl zpravodaj parlamentního návrhu, belgický lidovecký europoslanec Ivo Belet.

„Evropský parlament si vynutil, aby k vytvoření rezervy tržní stability došlo již k 1. 1. 2019, což je o dva roky dříve, než původně navrhovala komise a než si přály některé členské státy včetně České republiky. Je namístě obava, že dřívější spuštění rezervy tržní stability ztíží situaci českým průmyslovým podnikům, které začínají nabírat dech po období útlumu způsobeném hospodářskou krizí,“ upozornil český europoslanec z lidovecké frakce (EPP) Jiří Pospíšil.

Virtuse Energy: Schválení reformy odstraní z trhu přebytek

Přijetí reformy naopak ocenil největší tuzemský obchodník s povolenkami, společnost Virtuse Energy. „Schválení tržní stabilizační rezervy vnímáme pozitivně, protože odstraní z trhu přebytek, který zabraňuje efektivnímu fungování trhu s emisními povolenkami,“ řekl hlavní analytik společnosti Anatolij Stolbov.

Podotkl, že cena emisních povolenek by měla motivovat provozovatele investovat do zelených technologií a omezovat spotřebu uhlíkově náročných paliv. „Současná cena je příliš nízká, aby tento cíl naplnila,“ dodal. Současná cena emisních povolenek se pohybuje okolo sedmi eur (190 korun) za tunu, Virtuse Energy předpokládá, že do konce roku dosáhne hladiny 8,5 eur (230 korun).

Reforma systému obchodu s povolenkami (ETS) by měla začít k 1. lednu 2019. Podle Jose Delbekeho, který má v Evropské komisi na starosti boj s klimatickými změnami, by v rámci reformy mohlo z trhu zmizet až 1,6 miliardy povolenek.