„Červená páska“ se zkracuje, podnikatelé v Číně to vítají

„Červená páska“ se zkracuje, podnikatelé v Číně to vítají

„Červená páska“ se zkracuje, podnikatelé v Číně to vítají Zdroj: Profimedia.cz

Již druhé čtvrtletí za sebou čínská ekonomika zpomaluje svůj růst. V druhém kvartálu letošního roku rostla meziročně o 7,6 procenta, což je nejméně za tři roky a o půl procenta méně než v prvním čtvrtletí letošního roku. Vzhledem k poslednímu vývoji navrhla čínská vláda zrušení přibližně 300 nařízení a procedur, které by měly tento trend když ne zvrátit, tak alespoň zpomalit.

Eliminace „červené pásky“, jak se procesním krokům doprovázejícím schvalování soukromého byznysu v Číně říká, se týká především malých a středních podniků a soukromých investic. Smyslem jejich odstranění má být sloučení nejrůznějších procedur anebo dokonce jejich úplné zrušení. Cílem vlády je jednotlivé kroky zjednodušit, případně je delegovat z národní na lokální úroveň.

Jedná se již o druhé zasedání Statní rady Číny v průběhu jednoho měsíce věnované tématu vývoje soukromého sektoru v zemi. Na předcházejícím jednání z 30. července premiér Wen Ťia-pao zdůrazňoval, že Čína potřebuje pro soukromý kapitál „spravedlivé, transparentní a předvídatelné ekonomické prostředí“. Jak dodal, k tomu jsou nutné další reformy týkající se především schvalovacích procedur týkajících se provozování soukromých firem.

Podle pozorovatelů právě poslední zasedání vlády naléhání premiéra vyslyšelo. Účastníci schůzky schválili také pilotní program týkající se provincie Kuang-tung, kde by mělo dojít k ještě větší redukci dosavadních vládních nařízení. Provincie sousedící s Hongkongem je ve většině ekonomických reformních o několik kroků dále, než zbytek země a díky tomu má i mnohem tržnější prostředí.

Mnohé čínské provincie upozorňovaly v posledních měsících na zhoršující se situaci soukromých podniků. „Vláda je odpovědná za to, aby dohlédla na příznivé prostředí pro byznys v zemi“, volaly. Podle nich se situace firem navíc zhoršuje i kvůli snižování poptávky ze strany západních zemí a kvůli zvyšujícím se nákladům na mzdy. Pouze v provincii Če-ťiang již deset procent podniků, členů tamní obchodní komory zkrachovalo a nejméně 20 procent má velké existenční potíže.

Poslední nařízení vlády je již šestým v pořadí v průběhu posledních desíti let, jehož smyslem je zjednodušit administrativu. Z původních 2500 procesních kroků, které museli podnikatelé provozující soukromý byznys absolvovat bylo již 69 procent zrušeno. Není žádným tajemstvím, že složité schvalovací procedury vedly v minulosti ke korupci.

Autorka je redaktorkou týdeníku Euro