Češi mají osmý nejsilnější cestovní pas. Nejsvobodněji mohou hranice překračovat Japonci

Cestovní pas ČR

Cestovní pas ČR Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Letiště Václava Havla Praha
3
Fotogalerie

Nejsilnější cestovní pasy mají podle poradenské společnosti Henley & Partners obyvatelé Japonska a Singapuru. Mohou bez zařizování víz vycestovat do 189 zemí světa. Nejnovější výsledky hodnocení 199 pasů zveřejnila Henley & Partners na začátku července.

Za Japonskem a Singapurem skončily na druhém místě Finsko, Německo a Jižní Korea, ale ani Česká republika si nevede špatně. Český pas umožňuje bez víz, případně s vízem obdrženým hned po příjezdu, navštívit 181 zemí ze zkoumaných 227 destinací. O rok dříve to bylo dokonce 182 zemí. 

Česká republika tak dominuje rozvíjejícím se zemím střední a východní Evropy. Litva se umístila na devátém místě, když její obyvatelé mohou navštívit 180 států bez víz, u Lotyšska, Slovensko a Slovinska je to 179 zemí a Maďaři a Estonci mají stejnou možnost u 178 destinací. 

V žebříčku se naopak dlouhodobě propadají Británie a USA. Ještě před pěti lety byly obě země na prvním místě, ale od té doby klesly na sdílenou šestou pozici. To je nejhorší umístění od roku 2010. 

Pozice Británie se navíc může dále měnit. Kvůli stále nejasné podobě odchodu z Evropské unie je postavení Británie podle poradenské firmy velice nejisté. Z výzkumu historických dat Henley & Partners by se dosud silné postavení Británie v žebříčku mohlo zhoršit. 

Na konci žebříčku se opět umístil Afghánistán, jehož pas umožňuje bez víz navštívit pouze pětadvacet zemí. Jen o dva státy víc mohou bez víz navštívit Iráčané a devětadvacet zemí pak Syřané. „Až na několik pozoruhodných výjimek poslední žebříček z indexu Henley Passport ukazuje, že státy na celém světě stále více vnímají, že vízová otevřenost je klíčová pro příznivý ekonomický a sociální vývoj,“ komentoval výsledky Christian H. Kaelin, předseda představenstva Henley & Partners. 

Vízová politika přitom ovlivňuje chování jednotlivých zemí. Konkrétně vidina uvolnění požadavků na víza ze strany EU například podle politologa Ömera Zarpliho povzbudila sousedící země, aby provedly „významné reformy v oblastech jako občanská a politická práva, právní stát a bezpečnost“.