Češi vybrali 90 milionů na protivzdušné systémy Viktor, které pomohou chránit ukrajinské nebe

Protivzdušný systém Viktor, na který Češi vybrali 90 milionů korun.

Protivzdušný systém Viktor, na který Češi vybrali 90 milionů korun. Zdroj: Dárek pro Putina

Tank Tomáš, drony, výcvik ukrajinských vojáků, terénní sanitka a nyní i protivzdušný systém Viktor. To je seznam pomoci, na niž se Češi složili prostřednictvím iniciativy Dárek pro Putina od začátku války. Celkově tak na podporu ukrajinské armády projekt vybral přes 350 milionů korun. 

„Je to tam! Přátelé, 90 milionů korun na 15 mobilních kulometných „dvojčat“ na podvozku Toyota jsme vybrali za pouhých 50 dní,“ uvedla iniciativa Dárek pro Putina, kterou v průběhu války založil miliardář Dalibor Dědek, na Twitteru. 

Konkrétně se Češi složili na 15 kompletů protivzdušného systému Viktor, které se skládají z upraveného terénního vozidla Toyota osazeného dvojicí kulometů KPVT. Ty jsou schopné bránit vzdušný prostor Ukrajiny před sebevražednými drony i leteckým bombardováním. „Ale cíl je jen jeden: zavřít Putinovým vrahům nebe nad Ukrajinou,“ uvádí iniciativa na svém webu. 

Zbraň je vybavená denním i nočním zaměřovačem, s vycvičenou obsluhou je účinná nejen proti středním a velkým dronům, ale i proti letadlům a vrtulníkům, které operují v malých výškách. Viktor disponuje účinným dostřelem přes dva kilometry. Stroje by na Ukrajinu měly dle vyjádření iniciativy dorazit během února. 

Není to ovšem poslední sbírka na zbraně pro Ukrajinu, kterou projekt Dárek pro Putina organizuje. Už nyní připravuje další, která by měla být spuštěna v polovině ledna. Zatím není známé, na co se budou Češi skládat tentokrát. „Peníze na účet UA ambasády posílejte, prosím, dál. Oni moc dobře vědí, co za ně nakoupit,“ napsali zástupci projektu. 

Video placeholde
Boje v Bachmutu (video) • Twitter

Západní země i jejich obyvatelé od začátku ruské invaze posílají na Ukrajinu peníze i armádní výzbroj. Hlavním dárcem jsou Spojené státy, které nyní zvažují, že by Ukrajině poskytly bojová vozidla Bradley. To by podle analytiků, které oslovila agentura Bloomberg, mohlo znamenat výrazné zvýšení bojových schopností Ukrajinců.