České NE rozpočtové unii bude mít dohru. Jmenuje se nezájem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Eurozóna debatuje o sjednocení daňového základu pro firmy. Účastnit schůzky se mohou i státy bez eura – pokud se připojily k dohodě o rozpočtové unii. Česko u stolu chybí, fiskálnímu paktu řeklo ne. Situace druhá: česká velvyslankyně při EU potřebuje projednat postup v rámci visegrádské skupiny. Jenže místo velvyslanců přijdou nižší úředníci, takže schůzka ztrácí na významu.

A naopak. Stejná či jiná skupina pořádá poradu pro spojence a blízké země. Česko pozvánku nedostane. I takový dopad může mít v budoucnu nesouhlas se Smlouvou o stabilitě, koordinaci a řízení hospodářské a měnové unie. Ten vyslovil v Bruselu premiér Petr Nečas.

„Český postoj nevzbudí vášně, jako když se Slováci nepřipojili k záchraně Řecka. Tehdy byli první, kdo vybočil z řady, Česko je až druhé. Ale EU má paměť,“ uvedl pro E15 zahraniční diplomat, který si nepřál být jmenován.

Potíže bude mít premiér i na domácí půdě. Ostře se vůči jeho počínání vyslovila TOP 09: „Nečasovo ne poškozuje zemi,“ řekl její předseda, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten už před časem prohlásil, že jeho strana by nemohla zůstat ve vládě, která by Česko vedla mimo hlavní evropský proud. Řešit bude vše po návratu ze zahraniční cesty.

Česko se svým odmítnutím připojilo k Velké Británii. Konzervativní kruhy v Londýně to ocenily potleskem, Paříž nechápavým kroucením hlavy a Berlín ostentativním mlčením. A právě s nezájmem EU musí Češi do budoucna počítat. V sázce je sestavování finančního plánu unie po roce 2014, od něhož si Praha slibuje přísun 650 miliard korun.

Co se v Bruselu dohodlo

Co se v Bruselu dohodloCo se v Bruselu dohodlo|E15