Česko bude o klimatu jednat podle evropských not

Největší evropský ledovec Aletschgletscher

Největší evropský ledovec Aletschgletscher Zdroj: Igor Sperka, Wikimedia Commons

Čeští experti budou na pařížské klimatické konferenci poskytovat podporu unijním vyjednavačům. V jejich službách budou také premiér Bohuslav Sobotka a ministr životního prostředí Richard Brabec.

V Paříži dnes začíná ostře sledovaná konference, na níž by se svět měl dohodnout na závazných pravidlech jak omezovat emise skleníkových plynů a přizpůsobovat se dopadům klimatických změn. První den se do francouzské metropole sjedou prezidenti a premiéři, aby dali vyjednávačům politické zadání, na čem se mají dohodnout. Projev dnes pronese i český premiér Bohuslav Sobotka.

„Na rozdíl od konference v Kodani v roce 2009 tentokrát hlavy států přijedou hned na začátku. Vyjednavači se tak nebudou moci vymlouvat, že u konfliktních otázek musí nechat rozhodnutí až na konec na nejvyšší politické představitele,“ říká k letošní taktice vysoce postavený zástupce Evropské komise. Konečné slovo budou mít od 7. prosince ministři životního prostředí.

Česko podle pozice EU

Česko se na konferenci bude řídit jednotnou pozicí Evropské unie. Za EU bude vyjednávat Lucembursko, které Unii nyní předsedá. „Pro nás je důležité vyjednání právně závazné smlouvy, která umožní udržet nárůst průměrné globální teploty pod úrovní 2 °C v porovnání s obdobím před průmyslovou revolucí. Bude nezbytné zavést systém hodnocení a revize národních příspěvků ke snižování emisí, který povede k pravidelnému a postupnému navyšování cílů,“ říká Pavel Zámyslický, ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu ministerstva životního prostředí.

Tuzemští vyjednavači se budou účastnit jednání pracovní skupiny ADP, která má připravit text pařížské smlouvy. Podle představ Evropské komise by se jednotlivé členské země měly také zaměřit na dvoustranná vyjednávání s mimounijními státy, k nimž mají blízko. „Delegace v čele s českým předsedou vlády a ministrem životního prostředí povede řadu bilaterálních jednání ,“ tvrdí Zámyslický. Konkrétní schůzky ministerstvo životního prostředí neuvedlo.

Česko se bude podílet také na organizaci dvou seminářů, které se uskuteční v rámci doprovodného programu. Jeden bude zaměřený na financování snižování emisí a adaptace na klimatické změny v rozvojových zemích. Druhý se bude týkat přizpůsobení na změny klimatu v horských oblastech v rámci takzvané Karpatské úmluvy, které Česko nyní předsedá.